Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spávate v sede? Pozor na to, podľa expertov vás to môže zabiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Zvyknete si niekedy pospať posediačky? Takýto spánok vám síce môže okamžite dobiť baterky, ale z dlhodobého hľadiska vážne ohrozuje vaše zdravie. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké sú jeho výhody a nevýhody.

Keď vás ovládne únava, nie je ľahké potlačiť ospalosť a zabrániť telu, aby si oddýchlo, a to bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate.  Poloha pri spánku však môže mať významný vplyv nielen na jeho kvalitu, ale aj na zdravie. Mnohí z nás nemajú problém zaspať v sede, či už pred počítačom v kancelárii alebo počas cesty hromadnou dopravou. Takýto spánok má určité výhody, ale aj značné nevýhody. Informoval o nich spravodajský kanál Times Now

Spávate v sede? Pozor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

VÝHODY

Pohodlie počas tehotenstva - tehotné ženy často zápasia s tým, aby našli polohu, v ktorej sa budú cítiť komfortne. Spánok v sede im to môže zabezpečiť, pretože im nezavadzia brucho. 

Pomoc pri spánkovom apnoe - spánok v sede môže zmierniť príznaky tohto nepríjemného stavu a prospieť ľuďom, ktorí ním trpia. Dôvodom je vyvýšená poloha hlavy.

Zmiernenie refluxu -  sedenie priaznivo ovplyvňuje funkciu pažeráka. Ľuďom s gastrointestinálnymi ťažkosťami a zažívacími problémami môže preto spánok v sede veľmi pomôcť. 

Spávate v sede? Pozor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

NEVÝHODY

Bolesti chrbta - pri spánku v sede zostanete v jednej polohe dlhší čas. Nesprávne držanie tela sa môže prejaviť bolesťami chrbta. 

Stuhnutie kĺbov - pri ležaní sa telo môže natiahnuť, ale pri sedení je táto možnosť obmedzená  a často spôsobuje stuhnutie kĺbov.

Nedostatočný krvný obeh - dlhodobé sedenie v jednej polohe môže viesť k zablokovaniu prietoku krvi v tepne. Výsledkom môže byť zhoršený krvný obeh. 

Spávate v sede? Pozor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže vás spánok v sede zabiť?

Ak pri spánku sedíte, zvyšujete riziko vzniku hlbokej žilovej trombózy. Tento stav je charakterizovaný zrážaním krvi v žilách dolných končatín alebo stehien. Okrem iných faktorov podporuje jeho vznik aj dlhý spánok v jednej polohe. Ak ho praktizujete často, môže vám spôsobiť zdravotné komplikácie alebo aj smrť. Príznaky hlbokej žilovej trombózy sa prejavujú náhlou bolesťou, prípadne opuchom členkov alebo nôh, začervenaním pokožky, kŕčmi v nohách a pocitom tepla na pokožke.

Viac o téme: Spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu