Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivá správa Svetovej meteorologickej organizácie: Do 20 rokov majú úplne zmiznúť...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAIROBI - Africké ľadovce do dvadsiatich rokov kvôli klimatickej zmene úplne zmiznú. Vo svojej správe to oznámila Svetová meteorologická organizácia (WMO). Zaoberala sa v nej budúcnosťou afrického kontinentu, ktorý ku globálnemu otepľovaniu prispieva najmenej, ale bude ním trpieť najviac.

WMO správu zverejnila pred klimatickou konferenciou, ktorá sa začne 31. októbra v škótskom Glasgowe. Vyplýva z nej, že Afrika s 1,3 miliardou obyvateľov sa otepľuje viac a rýchlejšie, než je priemer vo zvyšku sveta, a je klimatickou zmenou krajne ohrozená. Pritom 54 afrických štátov sa na emisiách plynov, ktoré otepľovanie spôsobujú, podieľa len štyrmi percentami. 

V prípade ubúdania ľadovcov sa správa opiera o situáciu na Kilimandžáre, v pohorí Mount Kenya a východoafrických horách Rwenzori presahujúcich výšku 5000 metrov nad morom. Tamojšie ľadovce "teraz ubúdajú rýchlejšie, než je priemer inde a ak to bude takto pokračovať, ľad tam po roku 2040 zmizne", uvádza WMO. Podľa jej generálneho tajomníka Petteriho Taalasa sú v Afrike milióny ľudí v ohrození kvôli presunom, hladu a klimatickým šokom. Odhady ekonomického vplyvu na africké štáty sa líšia, ale v subsaharskej časti môžu klimatické zmeny do roku 2050 priniesť zníženie hrubého domáceho produktu o tri percentá. 

Predná africká agronómka z Komisie Africkej únie Josefa Sacková upozornila, že sa nielen menia fyzické podmienky, ale pribúda aj ľudí, ktorí tým trpia. Ak sa nič nezmení, bude do roku 2030 čeliť mimoriadnemu suchu, záplavám a extrémnym horúčavám 118 miliónov chudobných Afričanov. Mnohí budú musieť denne vystačiť len s necelými dvoma dolármi. OSN už upozornila, že na Madagaskare v Indickom oceáne klimatické zmeny spôsobia hladomor. 

Hrozivá správa Svetovej meteorologickej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Napriek týmto hrozbám je africký kontinent v porovnaní s bohatšími štátmi menej zastúpený na medzinárodných klimatických konferenciách a má menší podiel na vedeckej práci Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC). Na splnenie svojich klimatických cieľov bude podľa Taalasa Afrika potrebovať bilióny dolárov. "Ročné výdaje na prispôsobenie sa klimatickej zmene v Afrike stúpnu do roku 2050 na 50 miliárd dolárov, i keď budeme predpokladať, že sa podarí plniť medzinárodný cieľ držať otepľovanie pod dvomi stupňami Celzia," doplnil generálny tajomník. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmenyAfrikaTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu