Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladík (21) je podľa úradov mŕtvy, hoci žije: Peklo sa začalo návštevou na daňový úrad...

(Zdroj: Getty Images)

MADRID - Mladý Španiel Isaac Rodríguez už dlhé mesiace obchádza rôzne inštitúcie vo svojej domovine, ktorým sa zatiaľ márne snaží dokázať, že je živý. V elektronickej evidencii obyvateľov, daňového úradu aj polície totiž figuruje ako zosnulý. Informoval o tom server eldiario.es.

Administratívna odysea sa pre 21-ročného mladíka z Valencie začala v roku 2019, kedy jeho otec dostal výzvu z daňového úradu, aby si tam prišiel po sto eur. Mal to byť preplatok na dani jeho "zosnulého syna" a otec mal priniesť dokument z dedičského konania. "Môj otec išiel na daňový úrad, odkiaľ ho poslali na register obyvateľov, kde dostal dokument dosvedčujúci, že som nažive. Keď sa však otec vrátil na daňový úrad, povedali mu, že tento certifikát je nanič, pretože v centrálnom registri obyvateľov som vedený ako zosnulý," povedal Isaac.

Z úradu ho poslali na políciu, ktorá mu povedala, že s tým nemôže nič robiť. Rodríguez bol vtedy kvôli svojej kauze niekoľkokrát na registri obyvateľov, dvakrát na polícii a trikrát na daňovom úrade a nikto mu nedokázal pomôcť jeho situáciu vyriešiť. "Už neviem, čo mám robiť. Hovoria mi, že je to administratívna alebo elektronická chyba, ale nikto mi neporadí, čo s tým," uviedol zúfalý Španiel. Podarilo sa mu síce získať dočasný doklad za už neplatný občiansky preukaz, ale len s platnosťou na polroka. V databáze ministerstva sociálnych vecí, ktoré spravuje elektronickú identitu, ale stále figuruje ako mŕtvy. 

Ženu (58) vyhlásili úrady za mŕtvu, hoci žije: Neuveríte, ako k tomu došlo

Rodríguez zatiaľ nemá problém s vyplácaním mzdy, pretože dohodu so zamestnávateľom uzatvoril ešte pred svojím domnelým úmrtím. Od roku 2019 ale nemôže uskutočňovať žiadne administratívne úkony, napísal server eldiario.es. Nápravu tak môže zrejme zaistiť len súd.

Viac o téme: SmrťChybaŠpanielskoElektronická identita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu