Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Nečakaný objav na severovýchode USA: Takéto zviera ste ešte nevideli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Má dve hlavy, dva páry predných končatín a dostala meno Mary-Kate a Ashley. Reč je o mláďati korytnačky so vzácnou mutáciou, ktoré nedávno skončilo vo veterinárnej klinike neďaleko amerického mesta Boston. Podľa personálu sa zvieraťu zatiaľ darí dobre a aj napriek špecifickej telesnej konštitúcii dokáže plávať, napísal na svojom webe denník Boston Globe.

"Nič také sme nikdy nevideli," povedala šéfka kliniky New England Wildlife Center Katrina Bergmanová o exemplári korytnačky diamantovej, o ktorý sa jej tím stará od 22. septembra. Dvojhlavé mláďa pochádza z neďalekého chráneného hniezdiska v lokalite Barnstable. 

VIDEO Nečakaný objav na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Steve Heaslip/Cape Cod Times)

Je na tom podobne ako siamské dvojčatá

Na každej strane tela má tri nohy a veterinári po bližšom skúmaní zistili, že je na tom podobne ako siamské dvojčatá, čiže niektoré časti tela sú zdieľané a iné fungujú nezávisle. V prípade korytnačky pomenovanej po známych herečkách - dvojičkách Olsenových röntgenové snímky odhalili dve chrbtice, ktoré sú spojené až na spodnom konci, ako aj dva oddelené tráviace trakty. 

Personál v New England Wildlife Center mal pôvodne obavy, či bude Mary-Kate a Ashley schopná prijímať potravu, podľa Bergmanovej ale naberá hmotnosť a narástla do dĺžky necelých ôsmich centimetrov. Nepotvrdila sa ani teória, že pri pohybe vo vode bude jedna strana tela dominantná a utopí tú druhú. "Šokovalo nás, že každá hlava ovládala tri nohy a že boli schopné plávať spoločne," povedala Bergmanová, podľa ktorej sa dve hlavy tiež spoločne nadychovali. 

VIDEO Nečakaný objav na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mutácie korytnačiek sú zriedkavé

Podobné mutácie korytnačiek sú zriedkavé, médiá však v posledných rokoch zdokumentovali niekoľko takýchto prípadov. Napríklad v roku 2014 sa dvojhlavá korytnačka vyliahla na farme v štáte Arkansas. Čo sa týka Mary-Kate a Ashley, jej budúcnosť je neistá. Skorý návrat do prírody je nepravdepodobný, korytnačka tak ešte nejaký čas strávi v starostlivosti veterinárnej kliniky.

Viac o téme: Korytnačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu