Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Experti varujú pred vážnym ochorením: Žena sa nakazila z domáceho akvária!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANNAPOLIS - Podľa správy zverejnenej v odbornom časopise Emerging Infectious Diseases sa istá Američanka nakazila vzácnym bakteriálnym ochorením zo svojho domáceho akvária. Toto ochorenie sa pritom zvyčajne vyskytuje iba v tropických oblastiach. Pokiaľ teda chováte akváriové rybičky, mali by ste si dávať pozor na tieto veci.

Ochorenie nazývané melioidóza sa zvyčajne vyskytuje v tropických oblastiach mimo USA. Keď už sa objaví v Spojených štátoch, je to takmer výlučne u ľudí, ktorí pricestovali z iných krajín. "Prípad Maryland", ktorý sa stal v roku 2019 a informuje o ňom spomínaná správa, je veľmi neobvyklý, pretože žena nikdy nevycestovala mimo USA. Jej prípad je tiež prvým na svete, ktorý bol spojený s domácim akváriom, uviedli autori. 

Experti varujú pred záhadnou chorobou s neznámym pôvodom: Netušia, ako sa ňou ľudia nakazili

Melioidózu spôsobuje baktéria Burkholderia pseudomallei, ktorá sa vyskytuje v tropickom podnebí. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je to najčastejšie juhovýchodná Ázia a severná Austrália. Ľudia sa môžu nakaziť kontaktom s kontaminovanou pôdou alebo vodou, najmä ak majú rezné rany na koži. Ochorenie môže spôsobiť množstvo symptómov v závislosti od toho, kde sa infekcia v tele rozšírila. Príznaky pľúcnej infekcie zahŕňajú kašeľ, bolesť na hrudníku a vysokú horúčku. Pre kožnú infekciu sú zase typické príznaky ako opuch a abscesy, medzi symptómy infekcie krvného obehu patria bolesť hlavy, bolesť brucha a dezorientácia. Úmrtnosť na melioidózu sas pohybuje medzi 10 a 50 percentami. 

Experti varujú pred vážnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Päťdesiatšesťročná žena z Marylandu, ktorá trpela v minulosti cukrovkou, bola prvýkrát hospitalizovaná v septembri 2019 s horúčkou, kašľom a bolesťami na hrudníku. Testy ukázali, že má zápal pľúc. O niekoľko dní neskôr ďalšie vyšetrenia odhalili, že bola infikovaná B. pseudomallei. Začala dostávať antibiotikum nazývané meropeném, ktoré sa odporúča na liečbu melioidózy. Po jedenástich dňoch bola prepustená z nemocnice, no o tri týždne neskôr sa u nej infekcia obnovila, aj keď stále užívala antibiotiká. Bola hospitalizovaná ešte týždeň a dostala druhé antibiotikum. Celkovo trvalo dvanásť týždňov, kým sa úplne zotavila. 

Aby zdravotníci zistili, kde sa nakazila, odobrali vzorky z jej domu a okolia vrátane vzoriek z jej dvoch sladkovodných akvárií. Vzorky z jedného z nich boli pozitívne na prítomnosť rovnakého kmeňa B. pseudomallei, ktorým trpela pacientka. Tá neskôr uviedla, že v júli 2019 kúpila akváriá, vybavenie do nich a niekoľko druhov tropických rýb vrátane Parmičky dúhovej (Puntius titteya) a Gupky dúhovej (Poecilia reticulata). Pri čistení nádrže vložila do nej holé ruky. 

Experti varujú pred vážnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Úradníci preto vyšetrovali obchod s domácimi zvieratami, kde žena ryby kúpila, ako aj predajcov, ktorí ryby dovážali, aby skontrolovali kontamináciu dotyčnou baktériou. "Prípad rozšíril naše chápanie toho, ako by baktérie mohli byť schopné cestovať cez hranice prostredníctvom dovážaných produktov. Zvlášť teraz, keď sme identifikovali tento nový spôsob expozície, ktorý môže zvýšiť povedomie o tomto riziku," poznamenal spoluautor správy Patrick Dawson. Aby sa vo všeobecnosti znížilo riziko prenosu chorôb z rýb, CDC odporúča, aby si ľudia umyli ruky pred a po čistení akvárií a kŕmení rýb. Ľudia by tiež mali používať rukavice na zakrytie akýchkoľvek rán na rukách pri čistení akvárií alebo manipulácii s rybami.

Viac o téme: BaktériaAkváriumRybyNákaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu