Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ľudia infikovaní týmto variantom vydychujú do vzduchu až stokrát viac KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLLEGE PARK - Podľa výsledkov experimentu vedcov z Univerzity v Marylande vydychujú ľudia infikovaní variantom alfa do vzduchu 43-krát až stonásobne viac čiastočiek vírusov než je to pri pôvodnom kmeni SARS CoV-2. Na základe týchto zistení sa domnievajú, že variant delta je v tomto smere ešte "výkonnejší" a apelujú na potrebu nosenia priliehavých rúšok a používanie účinnej ventilácie.

Vedci z Marylandu po zisteniach vo svojej najnovšej štúdii zameranej na šírenie nového koronavírusu poukazujú na potrebu účinnej ventilácie, lepšieho vetrania a nosenie priliehavej ochrany horných dýchacích ciest. Ich experiment totiž ukázal, že množstvo vírusu, ktoré vydýchnu ľudia infikovaní variantom alfa, je až 18-krát vyššie než v prípade pôvodného kmeňa. Tento jav si vysvetľujú zvýšenou prítomnosťou vírusu v nosových dutinách a slinách. Veľké nárasty počtu mikroorganizmov z alfa infekcií nastali ešte pred príchodom mutácie delta a naznačujú, že vírus sa vyvíja tak, že sa čoraz rýchlejšie prenáša vzduchom. 

Ľudia infikovaní týmto variantom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Už sme vedeli, že podiel vírusu v slinách a nosových tampónoch pri alfa infekciách bol zvýšený. Vírusy môžu byť prenášané z nosa infikovanej osoby kvapôčkami. Náš výskum ale odhalil, že vírus vydychovaný v aerosóloch sa prenáša ešte viac," vysvetlil spoluautor Jianyu Lai. Vedci vedia, že delta je ešte nákazlivejšia ako alfa. "Naše zistenia naznačujú, že varianty vírusu sa pri cestovaní vzduchom stále zdokonaľujú, takže musíme okrem očkovania zabezpečiť aj lepšie vetranie a nosiť dostatočnú ochranu dýchacích ciest, aby sme pomohli zastaviť šírenie vírusu," doplnil profesor enviromentálneho zdravia Donald Milton z Univerzity v Marylande

Ľudia infikovaní týmto variantom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri testovaní účinnosti rúšok vedci sledovali, koľko vírusu SARS-CoV-2 vydýchli covid pacienti do vzduchu s ochranou a bez ochrany tváre, pričom použili látkové a chirurgické rúška. Ochrana dýchacích ciest výrazne eliminovala výskyt vírusu v okolí infikovanej osoby, jeho množstvo sa znížilo asi o 50 percent. V prípade, kedy rúška neprekrývali horné dýchacie cesty a nepriliehali tesne na tvár, infekčný vírus prenikal do vzduchu.

Viac o téme: DeltaAlfaRúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu