Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci upozorňujú: Ozónová diera nad južným pólom je väčšia než Antarktída

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Služba monitorovania atmosféry upozorňuje na zväčšenie diery v ozónovej vrstve nad južným pólom, ku ktorému došlo v posledných dňoch. Podľa vedcov ide o jav, ktorý sa objavuje vždy v tomto období. Preto predpokladajú, že tento trend bude pokračovať aj v ďalších týždňoch, pričom neskôr by sa situácia mala opäť ustáliť.

Za posledné dva týždne sa značne zväčšila ozónová vrstva nad južným pólom. V súčasnosti je väčšia ako Antarktída, informovala agentúra Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). K tomuto javu dochádza každoročne v septembri, keď južná pologuľa prechádza do jarného obdobia a freóny rozkladajúce sa nad touto oblasťou spôsobujú rozpad a riedenie ozónovej vrstvy. Rovnaká situácia nastala aj minulý rok; dialo sa tak kvôli silnému studenému polárnemu víru, ktorý udržiaval extrémne chladnú stratosféru. Podľa vedcov má diera podobný vzor ako v roku 2020.

"Tento rok sa ozónová diera zväčšila podľa očakávania na začiatku jarného obdobia. Vyzerá to dosť podobne ako v minulom roku, ktorý nebol veľmi výnimočný až do začiatku septembra, ale potom sa zmenil na jednu z najväčších a najdlhšie trvajúcich ozónových dier, aká bola kedy zaznamenaná," vysvetlil riaditeľ CAMS Vincent-Henri Peuch. Doplnil, že polárny vír je pomerne stabilný a teploty v stratosfére sú ešte nižšie ako minulý rok, takže počas nasledujúcich dvoch alebo troch týždňov sa môže diera ešte viac zväčšiť. 

VIDEO NASA skúmala satelitné záznamy: Ohromujúci objav pod ľadom na Antarktíde

Na prvé vážne poškodenie ozónovej vrstvy poukázali odborníci v 80. rokoch minulého storočia, kedy zistili, že zväčšujúca sa diera je výsledkom používania freónov. Zhoršujúci sa stav ochrannej vrstvy našej planéty nakoniec prinútil vlády jednotlivých štátov pristúpiť k dohode o postupnom vyraďovaní látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu. V roku 1987 bol tak prijatý Montrealský protokol. Do dnešného dňa je jedinou zmluvou OSN, ktorú ratifikovali všetky krajiny na Zemi. V dôsledku tohto kroku sa ozónová vrstva napriek týmto sezónnym výkyvom postupne zotavuje.  

Viac o téme: Ozónová dieraJužný pól
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu