Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Oceán na Havaji vyplavil odkaz vo fľaši starý 37 rokov, bol súčasťou experimentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONOLULU - Tichý oceán vyplavil na Havaji fľašu s odkazom, ktorú pred 37 rokmi vhodili do mora študenti japonskej strednej školy v rámci vedeckého experimentu. Cieľom pokusu bolo monitorovanie oceánskych prúdov, uviedol server The Guardian.

V rokoch 1984 a 1985 školáci hodili do oceánu v blízkosti Tokia 750 fliaš. Odvtedy sa ich viacero našlo na sedemnástich miestach planéty - napríklad na japonskom ostrove Okinawa, v Číne, na Filipínach alebo na západnom pobreží USA. 

Muž našiel počas venčenia psa odkaz vo fľaši: Po jeho prečítaní okamžite začal pátrať po autorovi

Doteraz poslednú vyplavenú fľašu našla v júni deväťročná Abbie Grahamová na pláži jedného z ostrovov Havaja - amerického štátu, ktorý sa nachádza zhruba 6000 kilometrov od Japonska. Odkaz v japončine, angličtine a portugalčine vysvetľoval, že ide o súčasť vedeckého projektu študentov strednej školy z japonskej prefektúry Čiba. Nálezcu prosil, aby vzdelávaciu inštitúciu kontaktoval s detailmi o náleze, ako je dátum či miesto vyplavenia fľaše.

Abbie priložené kontaktné formuláre na začiatku septembra poslala späť do školy a priložila aj namaľovaný obrázok, ktorý ju zobrazoval so sestrou pri jedení suši. "Vyvolalo to vo mne veľa nostalgických spomienok na dobu, kedy som študovala na strednej škole. Som veľmi vďačná dievčine, ktorá našla fľašu, aj mojej starej strednej škole, ktorá zorganizovala tento projekt," reagovala podľa denníka The Times päťdesiatštyriročná Majumi Kandaová, ktorá sa v roku 1984 zúčastnila experimentu.

Viac o téme: FľašaŠtudentiOdkazHavajTichý oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu