Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO 3D skenovanie odhalilo unikátny objav pod Severným morom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Experti našli desiatky metrov pod Severným morom rozsiahle štruktúry. Každá z nich predstavuje tunelové údolie - ryhu v tvare písmena U tvorenú roztopenou vodou pretekajúcou pod ľadovcom. Výskum týchto starodávnych reliéfov môže pomôcť predpovedať, ako budú ľadovce reagovať na stúpajúce teploty.

Obrovské kanály nachádzajúce sa desiatky metrov pod dnom Severného mora sú pozostatkom doby ľadovej. Tieto štruktúry boli odhalené pomocou 3D seizmických odrazových skenov, ktoré analyzovali vedci z Britského antarktického prieskumu. Každá stavba je takzvaným tunelovým údolím, ryhou v tvare písmena U, ktorú vytvára roztopená voda odtekajúca pod rozsiahlymi ľadovými štítmi. Tieto štíty v minulosti pokrývali oblasť, ktorá je dnes pásom Severného mora medzi Škótskom a Nórskom. 

VIDEO Výnimočný objav pri Grónsku: Odhalil ho pohyb ľadových krýh!

Výskum týchto starodávnych údolí pomáha vedcom pochopiť, ako ľadovce reagujú na otepľujúce sa podnebie. "Aj keď už nejaký čas vieme o obrovských ľadovcových kanáloch v Severnom mori, je to vôbec prvýkrát, čo sme v nich spozorovali jemné formy reliéfu. Tieto črty naznačujú, ako voda prešla kanálmi pod ľadom a dokonca aj to, ako ľad jednoducho stagnoval a roztopil sa," vysvetlila geofyzička Kelly Hoganová z British Antarctic Survey. 

Seizmické údaje zozbierala britská spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom miest Gardline. Jej odborníci vyvinuli prvý 3D seizmický systém s vysokým rozlíšením, ktorý bol úspešne aplikovaný v Severnom mori. Systém funguje pomocou skenov, ktoré vykonávajú hodnotenia nebezpečenstva na vrtných miestach. Technológia skenovania funguje tak, že vysiela zvukové vlny na Zem a meria, ako sa odrážajú od vrstiev s rôznymi akustickými vlastnosťami. Z toho sa dá následne vytvoriť podrobná trojrozmerná rekonštrukcia podpovrchovej vrstvy. Systém použitý v tejto štúdii môže zobrazovať podzemné prvky, ktoré sú malé len niekoľko metrov, a to aj keď sú pochované pod desiatkami metrov sedimentov.

"Pôvod týchto kanálov bol doteraz neznámy. Tento objav nám pomôže lepšie porozumieť prebiehajúcemu ústupu súčasných ľadovcov v Antarktíde a Grónsku," poznamenal morský geofyzik James Kirkham z British Antarctic Survey a Univerzity v Cambridge. Zistenia vedcov boli publikované v časopise Geology.

Viac o téme: ObjavTopenie ľadovcovSeverné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu