Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Medicínska záhada: Žena tvrdí, že nespala už 40 rokov, lekári odhalili nečakanú diagnózu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínske médiá nedávno zverejnili informácie o žene, ktorá tvrdí, že štyridsať rokov vôbec nespala. Napriek tomu sa údajne nikdy necítila unavená alebo ospalá. Obyvateľka dediny v okrese Zhongmou v provincii Henan Li je vo svojej komunite miestnou celebritou, hoci v lekári v Pekingu majú pre jej neobvyklý stav iné vysvetlenie.

Väčšina ľudí zvládne fungovať bez spánku maximálne 24 hodín. Číňanka Li Zhanyingová však tvrdí, že poriadne nezažmúrila oči už štyri desiatky rokov. Potvrdil to jej manžel aj susedia. Žena  si vraj poriadne naposledy zdriemla, keď mala päť či šesť rokov. Kvôli tomu sa už v miestnej komunite stala celebritou. Pred niekoľkými rokmi sa niektorí zo susedov pokúsili otestovať jej tvrdenia a v noci pod pouličným osvetlením s ňou hrali karty. Nakoniec buď odišli domov alebo zaspali, zatiaľ čo ona zostala bdelá. Zhanyingovej muž uviedol, že odkedy sa vzali, tak ju videl iba v stave bdelosti. Nepomohli ani lieky na spanie. 

Li sa v minulosti niekoľkokrát obrátila na lekárov, no tí sú rovnako bezradní ako ona. Po nedávnej návšteve lekárskeho centra v Pekingu sa však podarilo zistiť, čo sa v jej tele skutočne deje. Počas 48-hodinového monitorovania mozgových vĺn pacientky špeciálnymi senzormi odborníci odhalili, že v skutočnosti spí, ale nie spôsobom ako väčšina ľudí. Žena spáva v určitých intervaloch zakaždým, keď leží a má zatvorené oči alebo aj vtedy, keď sa zhovára s manželom. Ide však o bdelý spánok,  čiže stav podobný námesačnosti, keď niektoré nervy a orgány zostávajú aktívne aj v spánku. 

Odborníci radia: Tieto jedlá pred spánkom nikdy nejedzte!

Zhanyingová je v podstate podvedená vlastným mozgom. Keď odpočíva, časť jej tela už spí, ale ona o tom ani nevie. Stáva sa to vtedy, keď jej klipkajú oči. Vzhľadom na neobvyklý spôsob odpočinku tela a mozgu je však Li aj naďalej presvedčená o tom, že nespala už štyridsať rokov. A keďže nemá oči zatvorené dlhšie ako desať minút denne, tak má v podstate aj pravdu. 

Viac o téme: SpánokLi Zhanying
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu