Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Reportér mal pomôcť vyriešiť veľkú záhadu zo začiatku pandémie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WU-CHAN - Kedysi stratené informácie o raných prípadoch ochorenia COVID-19 sa po "záhadnom" zmiznutí z online genetickej databázy opäť objavili. Niektorí sa domnievajú, že stratu spôsobila nedbalosť alebo dokonca podozrivá snaha o utajenie týchto informácií. Napriek tomu sa zdá, že vysvetlenie je podstatne bizarnejšie.

V júni 2021 sa zistilo, že niekoľko genetických sekvencií SARS-CoV-2, ktoré boli zozbierané z veľmi raných štádií vypuknutia covidu-19 v čínskom Wu-chane, bolo odstránených z otvorenej databázy, ktorú vedci používali na štúdium epidémie. Na ich neprítomnosť prvýkrát upozornil v predtlačovom dokumente virológ Jesse Bloom z Centra pre výskum rakoviny Freda Hutchinsona. Sekvencie zozbierali vedci z Wuchanskej univerzity a koncom marca 2020 ich zverejnili v otvorenej online databáze, ktorú prevádzkuje americký národný inštitút zdravia (NIH). Údaje sa tiež objavili v článku vedcov z Wuchanskej univerzity, ktorý bol publikovaný v časopise Small v júni 2020. 

Reportér mal pomôcť vyriešiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bloom si všimol, že prvé sekvencie boli publikované v odbornom magazíne, ale zdalo sa, že v databáze NIH chýbajú. Hovorca NIH potom potvrdil, že vedci požiadali o vymazanie sekvencií z databázy v júni 2020. Keďže vlastnili práva na tieto údaje, NIH muselo ich žiadosti vyhovieť. Vzhľadom na prebiehajúcu diskusiu o pôvode SARS-CoV-2 a počiatočných fázach prepuknutia pandémie covidu vzbudili chýbajúce údaje značnú pozornosť médií. Mnohé z nich špekulovali, prečo boli údaje vymazané. Americký virológ vo svojej pôvodnej správe napísal, že "sa zdá byť pravdepodobné, že sekvencie boli vymazané, aby sa zatemnila ich existencia"

Reportér mal pomôcť vyriešiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nudné vysvetlenie

Teraz sa ukázala druhá strana príbehu. Zichen Wang, reportér čínskej štátnej tlačovej agentúry Xinhua, pokrýva reakciu Číny na tento príbeh. Údajne zistil, že za vymazaním nebol žiadny podozrivý motív. Podľa jeho slov je vysvetlenie priam až nezaujímavé. Zichen hovoril s výskumníkmi z Wuchanskej univerzity a informoval o tlačovej konferencii, ktorú po tejto kontroverzii uskutočnil námestník ministra národnej čínskej komisie pre zdravie. Podľa ich vysvetlenia vedci predložili svoj článok redaktorom magazínu Small s odsekom, ktorý súvisel s nespracovanými údajmi o sekvenovaní v databáze NIH. Tento odsek bol počas procesu revízie redaktormi odstránený, pretože sa považoval za nadbytočný. Upravený návrh bol potom odoslaný späť čínskym vedcom, ktorí sa domnievali, že už nie je potrebné ukladať údaje do databázy, pretože boli odstránené zo štúdie. 

Vedci odhalili, kde prepukne ďalšia pandémia KORONAVÍRUSU: Báť by sa mali tieto krajiny

"Údaje, ktoré boli uložené v databáze, boli ako bezhlavé muchy. Nikto by nevedel priradiť údaje, možno by sme ich nedokázali nájsť ani po nejakom čase, pretože neexistoval žiadny odkaz. Požiadali sme teda o ich vymazanie údajov," povedali čínski vedci reportérovi. Aj táto teória sa, samozrejme, momentálne overuje u redaktorov v časopise Small. Odvtedy už ale zverejnili opravu obsahujúcu odkaz na kedysi chýbajúci súbor údajov a dodali, že časť bola omylom vymazaná počas editovania. 

Viac o téme: KoronavírusWu-chanCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu