Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stalo sa vám toto pred očkovaním Pfizerom? Potom ste podľa vedcov viac chránení pred KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

DOHA - To, akú ochranu pred covidom-19 máte po očkovaní, môže závisieť od mnohých aspektov, napríklad od veku či zdravotných problémov. Podľa novej štúdie majú niektorí príjemcovia očkovacej látky Pfizer väčšiu ochranu proti ochoreniu spôsobeného novým koronavírusom. Platí to obzvlášť u ľudí, ktorí prekonali COVID-19 pred vakcináciou.

Skupina vedcov v Katare analyzovala 814 734 príjemcov očkovacích látok Pfizer a Moderna pomocou dvoch národných kohortových štúdií. Porovnali tak účinnosť očkovacích látok u dvoch skupín ľudí - u tých, ktorí pred očkovaním ochoreli na covid, a u zaočkovaných, ktorí infikovaní nikdy neboli. Zistili, že u príjemcov očkovacej látky Pfizer, ktorí prekonali ochorenie pred očkovaním, bola oveľa menšia pravdepodobnosť, že sa znova nakazia. 

Očkovanie vakcínou Pfizer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

Podľa zistení, ktoré boli zverejnené na webe medRxiv 26. júla, ale ešte neboli recenzované, tí, ktorí sa nakazili pred očkovaním vakcínou Pfizer, boli lepšie chránení pred vírusom, konkrétne variantmi alfa a beta, ktoré boli počas obdobia trvania výskumu dominantné. Vakcína Pfizer znížila mieru prelomovej infekcie u tých, ktorí sa predtým z vírusu zotavili, o 85 percent v porovnaní s príjemcami vakcíny Pfizer bez predchádzajúcej infekcie. "Medzi osobami očkovanými Pfizerom bola ochrana proti infekcii ďalej posilnená a výskyt infekcie bol znížený," uviedli vedci. Medzi tými, ktorí dostali očkovaciu látku Moderna, nebol žiadny výrazný rozdiel v počte prelomových prípadov bez ohľadu na to, či už prekonali covid alebo nie. 

Zdravotná sestra nesie ampulky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carlos Giusti)

Autori poznamenávajú, že miera incidencie prelomových infekcií u oboch vakcín bola nízka, napriek tomu, že Katar v období od januára do júna 2021 v dôsledku variantov alfa a beta zaznamenal nárast prípadov. Podľa expertov to ukazuje, že obe vakcíny sú účinné pri ochrane príjemcov, ktorí mali COVID-19 pred očkovaním, a tých, ktorí ochorenie nikdy neprekonali. 

KORONAVÍRUS Títo ľudia majú až sedemnásobne vyššie protilátky po očkovaní Pfizerom

Výsledky novej štúdie sú podobné aprílovej správe financovanej Národným zdravotným ústavom (NIH) v USA, ktorá zistila, že iba jedna dávka vakcíny Pfizer vyprodukovala u tých, ktorí prekonali Covid, podobné hladiny protilátok ako u tých, ktorí sa nikdy nenakazili a sú zaočkovaní aj druhou dávkou vakcíny. Vedci preto dospeli k záveru, že ich zistenia môžu mať vplyv na potenciálnu potrebu posilňovacej, tzv. booster vakcinácie. Hoci niektorí odborníci uvažovali o oddialení druhej dávky pre tých, ktorí už mali covid, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) stále odporúča, aby ľudia išli na druhú dávku podľa štandardnej časovej osi, aj keď už v minulosti prekonali ochorenie. "Je to preto, že ešte presne nevieme, ako dlho sú ľudia chránení pred opätovným ochorením po zotavení sa z covidu. Štúdie ukázali, že očkovanie poskytuje silnú podporu v ochrane ľudí, ktorí sa zotavili z ochorenia," vysvetlili pracovníci CDC. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu