Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ako je to s imunitou po očkovaní proti COVIDU-19? Jasný verdikt expertov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ochrana, ktorú vakcíny poskytujú proti nákaze koronavírusom či vážnemu priebehu covidu-19, pravdepodobne postupom času slabne. V nasledujúcich rokoch je preto treba počítať s preočkovaním, uviedla s odvolaním na dokument britskej vládnej zdravotníckej komisie SAGE agentúra Reuters.

"Je veľmi pravdepodobné, že imunita získaná očkovaním proti SARS-CoV-2 a potenciálne ťažkému priebehu ochorenia postupom času slabne," píše sa v dokumente SAGE. "Je teda pravdepodobné, že očkovacie kampane budú pokračovať v mnohých nasledujúcich rokoch. V súčasnosti ale nevieme, aká bude optimálna frekvencia preočkovania na ochranu zraniteľných osôb pred ochorením COVID-19," uviedli v správe poprední vedi z Kráľovskej univerzity v Londýne, Birminghamskej univerzity a z úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE). 

Ako je to s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najnovšie odhalenie vedcov: KORONAVÍRUS sa stal globálnou pohromou kvôli jedinej veci!

Veľká Británia očkuje vakcínami od spoločností AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Moderna. Podľa expertov sa dá očakávať, že ochrana poskytovaná týmito vakcínami zostane silná voči vážnemu priebehu covidu. Účinnosť proti miernej alebo bezpríznakovej forme ochorenia ale časom zrejme klesne. Túto teóriu potvrdzujú neoficiálne dáta z Británie a Izraela. 

Ako je to s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Izraelské ministerstvo zdravotníctva nedávno zverejnilo dáta o znižujúcej sa účinnosti vakcíny proti koronavírusu. Uviedlo, že ochrana proti nakazeniu je teraz po očkovaní 39-percentná, proti vážnemu priebehu choroby 91-percentná a proti hospitalizácii 88-percentná. Firmy Pfizer a BioNTech pôvodne udávali vyššiu než 90-percentnú účinnosť svojej látky proti nákaze. Izrale neskôr oznámil, že osobám starším ako šesťdesiat rokov ponúkne preočkovanie treťou dávkou vakcíny od Pfizeru. Ako prvý sa nechal preočkovať tamojší prezident Jicchak Herzog. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu