Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najnovšie odhalenie: Protilátky môžu po niektorých vakcínach spôsobiť vznik zrazenín!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAMILTON - Niektoré covidové vakcíny sú spájané s nebezpečnými, ale mimoriadne vzácnymi krvnými zrazeninami. Najnovšia štúdia odhalila podrobnosti o tom, ako sa tieto zrazeniny tvoria. Zdravotníci aj napriek možným komplikáciám apelujú na ľudí, aby sa dali očkovať.

Protilátky vyvolané očkovaním proti covidu-19 sa viažu na proteín podieľajúci sa na zrážaní krvi na podobnom mieste ako antikoagulačné liečivo heparín, čo podnecuje krvné doštičky k vytváraniu krvných zrazenín, uviedli vedci v časopise Nature 7. júla. 

Najnovšie odhalenie: Protilátky môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedeli, že covidové vakcíny vyvinuté spoločnosťami Johnson & Johnson a AstraZeneca môžu vo vzácnych prípadoch spôsobiť, že telo vytvorí protilátky, ktoré sa naviažu na proteín nazývaný doštičkový faktor 4 alebo PF4. Ten následne spôsobuje, že krvné doštičky vytvárajú zrazeniny. Očkovaním indukovaný stav je podobný tomu, čo sa stane s heparínom, "riedidlom krvi". Keď sa heparín viaže na proteín, imunitný systém niektorých ľudí zaútočí na viazané molekuly, čo je kontraintuitívny stav nazývaný trombocytopénia vyvolaná heparínom. Tento stav je tiež charakterizovaný zrážaním. 

Najnovšie odhalenie: Protilátky môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Aj vzhľadom na tieto podobnosti nebolo stále jasné, či protilátky vyvolané liečbou heparínom alebo covidovými vakcínami používajú rovnaký mechanizmus na zrážanie krvných doštičiek. Angela Huynhová, imunologička krvných doštičiek na McMaster University v kanadskom Hamiltone a jej kolegovia analyzovali protilátky rozpoznávajúce PF4 od desiatich pacientov s trombocytopéniou indukovanou heparínom a od piatich pacientov so zrazeninami indukovanými covidovou vakcínou. Ide o stav nazývaný vakcínou indukovaná imunitná trombotická trombocytopénia, alebo VITT. 

Vedci porovnávali riziko vzniku krvných zrazenín pri COVID-19 a vakcínach: Šokujúce odhalenie

Imunitné proteíny od pacientov s VITT sú prichytené na podobnom mieste na PF4 ako heparín, čo naznačuje, že covidové vakcíny spôsobujú zrážanie krvi podobným spôsobom. Vedieť, ako môžu zrazeniny vyzerať, môže pomôcť pri ich liečbe. Predstavitelia verejného zdravotníctva však aj naďalej tvrdia, že prínos očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 výrazne prevažuje nad rizikami zriedkavého stavu zrážania krvi. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu