Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z KORONAVÍRUSU niektorí hlúpnu! Vedci zistili, že COVID-19 môže spôsobiť pokles inteligencie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - U ľudí, ktorí prekonali COVID-19, je pravdepodobnejšie zhoršenie výsledkov inteligenčných testov, pričom najhorší vplyv na rozumové schopnosti má ťažký priebeh ochorenia. Tieto zistenia len potvrdzujú správy o tzv. dlhom covide, ktorým trpia ľudia týždne či dokonca mesiace po tom, ako prekonali ochorenie.

Podľa spravodajskej televízie Sky News to zistili britskí vedci v štúdii, pri ktorej od januára do decembra 2020 zisťovali úroveň inteligencie u 81 337 ľudí, z ktorých takmer 13 000 bolo infikovaných koronavírusom. Zníženie IQ o sedem bodov zaznamenali u osôb, ktoré boli s covidom hospitalizované či dokonca skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Po zohľadnení faktorov, ako sú vek, pohlavie, prvý jazyk a úroveň vzdelania odborníci zistili, že sa u ľudí po koronavírusovej nákaze prejavil najväčší negatívny vplyv na schopnosť riešiť úlohy vyžadujúce uvažovanie, plánovanie a riešenie problémov v porovnaní s tými, ktorí zatiaľ covid nemali. 

Z KORONAVÍRUSU niektorí hlúpnu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Tieto výsledky sa stotožňujú so správami o dlhom covide, kedy sú bežné príznaky ako mozgová hmla, problémy so sústredením a potiaže s nájdením správnych slov," uvádza sa v štúdii, ktorá sa opiera o rozsiahle testovanie inteligencie v Británii. Pozorovaný pokles výkonnosti nebol "nepodstatný". U ľudí, ktorí boli na ventilátore, bol pritom deficit väčší než u tých, ktorí utrpeli mozgovú príhodu. Kognitívne deficity môžu podľa expertov súvisieť s pretrvávajúcimi príznakmi infekcie, ako sú zvýšená teplota alebo respiračné problémy. Zvyškové príznaky hlásilo 4,8 percenta účastníkov, ktorí boli infikovaní. Autori výskumu však vyzvali na opatrnosť pri vyvodzovaní záverov bez dát zo snímania mozgu. Výsledky by však podľa nich mohli poslúžiť ako dôrazná výzva na ďalšie skúmanie témy. 

Z KORONAVÍRUSU niektorí hlúpnu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Desivé odhalenie o dlhodobom COVIDE: Ľudia, ktorí ním trpia, biologicky zostarli až o toľkoto rokov

Vedci sa domnievajú, že tu pôsobí mnoho faktorov. "Napríklad predošlé štúdie o hospitalizovaných pacientoch s respiračným ochorením ukazujú objektívny a subjektívny úbytok poznávacích schopností a tvrdia, že u niekoho pretrvávajú päť rokov," stojí v záverečnej správe. Len 275 účastníkov dokončilo inteligenčný test pred aj po nákaze koronavírusom, čo obmedzuje možnosť vyvodzovania jasných záverov ohľadom príčiny a následkov. Na výskume nazvanom Kognitívne deficity u ľudí, ktorí sa zotavili z covidu-19, sa podieľali vedci z londýnskej Kráľovskej univerzity, King's College v Cambridge a univerzít v Camridge, Southamptone a Chicagu. Zverejnený bol v časopise The Lancet. 

Viac o téme: InteligenciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu