Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najhoršie zemetrasenie 20. storočia: Vláda sa ho snažila utajiť, VIDEO totálnej apokalypsy

Mesto Tchang-šan sa zmenilo na ruiny Zobraziť galériu (4)
Mesto Tchang-šan sa zmenilo na ruiny (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Komunistická Čína sa všemožne snažila utajiť následky zemetrasenia na severovýchode krajiny, pri ktorom pred 45 rokmi, 28. júla 1976, zahynulo podľa oficiálnych údajov 242 000 ľudí. Podľa niektorých zdrojov sa však počet obetí vyšplhal až na 650 000. Tak či onak, táto katastrofa sa stala najhorším zemetrasením 20. storočia.

Zemetrasenie s epicentrom neďaleko miliónového mesta Tchang-šan, ktoré bolo úplne zničené, udrelo ráno o 3:42 miestneho času. Podľa oficiálnych údajov malo silu 7,8 stupňa Richterovej stupnice. Nezávislé odhady však hovoria o sile až 8,2 stupňa. Prvý úder trval 14 sekúnd. O 15 hodín neskôr oblasť zasiahol ešte jeden, len o niečo slabší otras, ktorý navýšil počet obetí. Nasledovalo ešte niekoľko menších záchvevov pôdy. 

Najhoršie zemetrasenie 20. storočia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nepotrebujeme žiadnu pomoc, postihnutí majú čo jesť, majú strechu nad hlavou a tiež lekárska pomoc je dostatočná, ozvalo sa z oficiálnych miest. "Akákoľvek smrteľná pohroma môže byť prekonaná pod vedením predsedu Maa," hlásal režim z médií. Podľa dostupných informácií ale vtedy zlyhalo hádam všetko. Napriek tomu, že Tchang-šan leží v tektonicky veľmi aktívnej oblasti, čínske vedenie úplne ignorovalo varovanie vedcov o blížiacom sa zemetrasení. V meste bolo len málo budov postavených s ohľadom na možné zemetrasenie. Pritom rok predtým sa vďaka včasnému varovaniu a prípravám Čína vyhla porovnateľnej katastrofe. A nepomohlo ani to, že domáce zvieratá preukazovali svoj povestný inštinkt a zvláštnym správaním upozorňovali na blížiacu sa pohromu. 

Najhoršie zemetrasenie 20. storočia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po zemetrasení Čína navyše odmietla zahraničnú pomoc a mnoho dní po ňom sa svet vôbec nedozvedel, koľko ľudí vlastne zahynulo. Hovorilo sa maximálne o desiatkach tisíc mŕtvych. Len v Pekingu bol okamžite vyhlásený stav pohotovosti, pretože panovali obavy, že následné otrasy zasiahnu aj 150 kilometrov vzdialenú čínsku metropolu. Najviac postihnuté bolo mesto Tchang-šan, ktorého časť v dôsledku zemetrasenia poklesla a nepoškodený tu nezostal ani jeden dom. Veľké škody zaznamenali i v šesťmiliónovom Tiencine. Obnova Tchang-šanu stále šesť miliárd dolárov, znovuzrodenie zničeného mesta označili čínski vodcovia za "dôkaz nadradenosti socializmu". 

Najhoršie zemetrasenie 20. storočia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zemetrasenia a podobné katastrofy sú v Číne často chápené ako znamenie nebies a predzvesť politických zmien. Necelé dva mesiace po nešťastí zomrel čínsky vodca Mao Ce-tung a mesiac po tom boli zatknutí členovia skupiny radikálov nazývaných Gang štyroch, ktorí boli v období takzvanej kultúrnej revolúcie zodpovední za prenasledovanie a smrť mnohých tisícov ľudí. Vôbec najničivejšie zemetrasenie v dejinách ľudstva zažili podľa dostupných zdrojov obyvatelia Egypta a Sýrie v roku 1201, kedy v troskách domov našlo smrť jeden milión ľudí. V posledných rokoch sa silné zemetrasenie vyskytlo napríklad na Haiti, kde 12. januára 2010 pri otrasoch o sile 7,2 Richterovej stupnice neďaleko metropoly Port-au-Prince zahynulo 230 000 osôb. 

Viac o téme: 1976Zemetrasenie Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu