Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia objasnila vyše 30 rokov starú vraždu školáčky (†14): Neuveríte, ako to dokázala

Stephanie Isaacsonová
Stephanie Isaacsonová (Zdroj: Youtube/KTNV Channel 13 Las Vegas)

LAS VEGAS - Polícia v americkom Las Vegas po viac než tridsiatich rokoch určila vinníka v prípade vraždy štrnásťročnej Stephanie Isaacsonovej. K podozrivému doviedla vyšetrovateľov vzorka s genetickou informáciou, ktorej hmotnosť zodpovedá len pätnástim ľudským bunkám. Ide o najmenšie množstvo DNA, aké sa kedy stalo kľúčom k vyriešeniu kriminálnej kauzy, informovala BBC.

Zatiaľ čo bežné súpravy na odhaľovanie genetickej informácie pracujú so vzorkami s hmotnosťou 750 až 1000 nanogramov, v prípade vraždy Issacsonovej bolo k dispozícii len 0,12 nanogramu. Vyšetrovanie bolo na mŕtvom bode do chvíle, než nové technológie umožnili analyzovať i takto malé množstvo. Na základe sekvenácie genómu a verejne dostupných genealogických dát následne vyšetrovatelia identifikovali ako vraha Darrena Roya Marchanda. Nebol nikdy odsúdený a je už viac než 25 rokov po smrti, v roku 1995 totiž spáchal samovraždu. 

Stephanie bola v roku 1989 napadnutá a uškrtená. Jej telo sa našlo pri ceste, po ktorej v Las Vegas dochádzala do školy. "Nikdy by som neverila, že sa prípad podarí vyriešiť. Som rada, že našli toho, kto zavraždil moju dcéru," uviedla matka zabitej dievčiny. 

Stránka na určovanie rodokmeňa pomohla vyriešiť 14 rokov starý zločin!

Vzorku DNA pre políciu analyzovala texaská firma Othram, ktorá sa špecializuje na dlho neobjasnené zločiny. "Toto je obrovský míľnik. Keď sa môžete dostať k informáciám z tak malého množstva DN, rozširuje to možnosti pre mnoho ďalších prípadov, ktoré boli v minulosti považované za uzavreté a nevyriešiteľné," vyhlásil výkonný riaditeľ spoločnosti David Mittelman. Othram momentálne pracuje na prípadoch siahajúcich aj viac než sto rokov do minulosti. 

Viac o téme: VrahVraždaDNAStephanie Isaacson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu