Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovská hrozba v Európe: Do konca storočia ju majú bičovať devastačné búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Intenzívne a pomaly sa pohybujúce búrky, ktoré minulý týždeň spôsobili rozsiahlu devastáciu v Belgicku, Nemecku a Holandsku, sa môžu do konca tohto storočia vyskytovať v Európe až štrnásťkrát častejšie. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Univerzity v anglickom meste Newcastle, zverejnenej vo vedeckom časopise Geophysical Research Letters.

Ako píše server Science Daily, bádatelia pomocou detailných simulácií preukázali, že búrky sprevádzané mimoriadne vysokým úhrnom zrážok sa v dôsledku klimatických zmien môžu nad Európou pohybovať čoraz pomalšie. Hlavným dôvodom pre túto zmenu sú podľa vedcov zrejme stále menšie teplotné rozdiely medzi pólmi a tropickým pásmom, ktoré majú za následok pomalšie prúdenie vzduchu, a to najmä na jeseň, kedy najčastejšie dochádza ku krátkym, intenzívnym dažďom. 

Obrovská hrozba v Európe:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V súčasnosti sú takmer nehybné silné dažďové mraky nad Európou zriedkavé, občas sa vyskytnú napríklad nad istými časťami Stredozemného mora, píše Science Daily. V roku 2100 sa však budú v Európe vyskytovať extrémne búrky sedemkrát častejšie než teraz, pretože teplejší vzduch dokáže zachytiť väčší objem vody. Pravdepodobnosť výskytu takmer nehybných búrok nad pevninou môže byť podľa odhadu vedcov na konci storočia až 14-krát vyšší. 

Slovenskom sa opäť prehnali silné búrky: Prívalové povodne! Počasie nám ešte dá zabrať

Čím väčší objem vody spadne na dané územie, tým viac sa zvyšuje riziko povodní, poznamenáva britský denník The Guardian. Nedávne ničivé povodne si v Európe vyžiadali najmenej 205 obetí, pričom 176 ľudí je stále nezvestných, informovala vo štvrtok americká stanica CNN.

Viac o téme: BúrkyEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu