Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na letisku takmer došlo k zrážke lietadiel: Dispečerke sa pošmykol jazyk a bola zmätená!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Kvôli "šmykľavému" jazyku dispečerky sa dostalo lietadlo spoločnosti United Airlines so 73 ľuďmi na palube do kolízneho kurzu s iným lietadlom na parížskom letisku Charles de Gaulle v júli minulého roka. Celý incident sa, našťastie, neskončil tragédiou. Situáciu zachránili duchaplní piloti.

Boeing 787 práve pristával a Airbus A320 aeroliniek EasyJet sa pripravovalo na štart. V ten deň lietadlá štartovali zo vzletovej dráhy 09R a pristávali na dráhe 09L. Podľa francúzskej leteckej agentúry zodpovednej za leteckú bezpečnosť BEA však dispečerka povedala lietadlu United Airlines, aby pristálo na 09R. Posádka lietadla United Airlines smerujúceho z Newarku sa pozemnou kontrolou snažila potvrdiť zmenu dráhy. Kontrolórka si svoju chybu nevšimla a povedala lietadlu EasyJet smerujúcemu do Malagy, aby sa pripravilo na vzlet z dráhy 09R, informovala televízia CNN. 

Letecká spoločnosť EasyJet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Krátko nato si posádka airbusu všimla, že boeing manévruje a vchádza na pristávaciu dráhu. Piloti EasyJetu sa okamžite spýtali kontrolórky, prečo lietadlo United Airlines zostupovalo na 09R, a varovali pred možnou kolíziou. Našťastie sa lietadlo nachádzalo 1300 metrov od konca dráhy, čo pilotom poskytlo čas na prerušenie pristátia a premyslenie inej alternatívy.

Tesne predtým, ako malo pristáť lietadlo United Airlines, chcelo lietadlo Air France Boeing 787 pristáť na dráhe 09R kvôli technickým problémom. Kontrolórka vyšetrovateľom povedala, že táto predchádzajúca žiadosť ju úplne zmiatla. Ku chybe prispela jej poloha bez dohľadu na vzletové a pristávacie dráhy. Keď pilot požiadal o potvrdenie, ale v angličtine použil namiesto štandardného slova "potvrdiť" slovo "rozumieť", francúzska dispečerka tomu neporozumela. Vyšetrovateľom povedala, že sa jej pošmykol jazyk, pretože sa podľa správy sústredila na dráhu 09R s lietadlom Boeing 787 spoločnosti Air France, ktoré tam práve pristálo.

Viac o téme: Lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu