Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Antivaxeri na Facebooku menia jazyk, aby unikli zákazu: Týmito VÝRAZMI sa maskujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Niektoré facebookové skupiny, v ktorých sa šíri obsah namierený proti očkovaniu proti koronavírusu, vo svojich názvoch a príspevkoch zavádzajú nové krycie výrazy v snahe uniknúť sprísneným opatreniam platformy. Vo svojej reportáži na to upozorňuje americká televízia NBC News.

Antivakcinačné skupiny sa podľa nej začínajú prezentovať ako "tanečné večierky" (dance party) alebo "slávnostné večere" (dinner party) a zdieľajú vysvetlivky ku svojmu kódovanému jazyku. Reportéri sa odvolávajú na snímky poskytnuté viacerými členmi podobných skupín, ktoré bývajú uzavreté a nedohľadateľné prostredníctvom klasického facebookového vyhľadávacieho formulára. Získané "screenshoty" okrem iného ukazujú, že o očkovaných sa v komunite antivaxerov hovorí ako o "tancujúcich ľuďoch". "Ísť tancovať" zase údajne znamená nechať sa zaočkovať. 

Skupiny tohto druhu si uchovávajú vysoké počty členov ešte z čias, kedy Facebook antivakcinačné informácie neblokoval. "Iní influenceri na Instagrame používajú podobné jazykové kľučky a očkovaných ľudí označujú napríklad za "plavcov" a akt vakcinácie ako nástup do "plaveckého oddielu"," dopĺňajú autori reportáže

Antivaxeri na Facebooku menia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobné manévre s cieľom predísť intervenciám zo strany správcov sociálnych sietí nie sú u antivakcinačného hnutia novinkou a čiastočne vychádzajú z taktík extrémistických skupín. Ich správanie kopíruje fenomén tzv. leetspeaku - označenia pre špecifický slang počítačových expertov alebo fanúšikov pc hier. Hovorca Facebooku odmietol zistenia NBC News komentovať a novinárov odkázal na materiály o snahách firmy propagovať dôveryhodné informácie o vakcínach na COVID-19. Technologický gigant podobne ako prevádzkovatelia ďalších veľkých platforiem v posledných rokoch výrazne sprísnil pravidlá proti dezinformáciám o očkovaní. Od vypuknutia pandémie odstránil 18 miliónov "kusov" dezinformácií na túto tému. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDezinformácieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu