Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tornáda v Európe: Ročne sa ich objavia stovky, toto sú tie najsmrteľnejšie od stredoveku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Moravu včera postihla jedna z najväčších prírodných katastrof v jej histórii. Oblasť totiž zasiahlo tornádo a silné búrky, ktoré spôsobili nielen obrovské majetkové škody, ale si aj vyžiadali ľudské obete. Výskyt tornád však nie je v Európe vôbec taký ojedinelý, ako by sa možno mohlo zdať. Ročne sa ich na našom kontinente vyskytne tristo až šesťsto. Prinášame vám výber tých najničivejších.

Freising (Nemecko), leto 788 - najstaršie známe tornádo v Európe. 

Praha (ČR), 8. apríl 1255 - tornádo sa objavilo priamo na Pražskom hrade. 

Valletta (Malta), 23. september 1551 - pravdepodobne najsmrteľnejšie tornádo na území Európy, vyžiadalo si zhruba šesťsto obetí. 

Gräfenberg (Nemecko), 8. jún 1778 - Tornádo si vyžiadalo sedem obetí a desať zranených. 

Sicília (Taliansko), december 1851 - zahynulo pri ňom päťsto ľudí. 

Tornáda v Európe: Ročne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Novska (Chorvátsko), 31. máj 1892 - najsilnejšie tornádo na území Chorvátska. Tzv. multi vortex (tornádo s viacerými vírmi) o sile F4 zasiahlo južnú časť obce Novska a okolité lesy. Zaznamenaná bola jedna obeť a traja ťažko zranení. Tornádo povalilo približne 150 000 stromov, vykoľajil sa idúci vlak, pričom jeden z vozňov s hmotnosťou 14 ton letel vzduchom vo výške asi šesť metrov. Šírka tornáda dosahovala osemsto metrov, miestami až 1,2 kilometra. Počas búrky padali krúpy veľké osem centimetrov. 

Moskva (Rusko), 29. júna 1904 - Dve silné tornáda zasiahli východnú časť Moskvy a spôsobili obrovské škody v husto osídlenej oblasti. Zahynulo sto ľudí a asi osemsto utrpelo zranenia. 

Viedeň (Rakúsko), 10. júl 1916 - najsilnejšie a najsmrteľnejšie tornádo F4 v Rakúsku. Vyžiadalo si 35 mŕtvych a vyše tristo zranených. V ten deň sa objavili ďalšie dve tornáda - jedno o sile F2 v rakúskom Theresienfelde, druhé o sile F3 v nemeckom Sasku. 

Castelo Branco (Portugalsko), 6. november 1954 - päť mŕtvych a 220 zranených. Tornádo o sile F3 zničilo mesto Castelo Branco ležiace v strede krajiny. 

Francúzsko, Holandsko, Belgicko, 24.-25. jún 1967 - Počas dvoch dní na území týchto troch štátov vyčínalo dokopy až desať tornád. Vo Francúzsku tornádo o sile F5 zrovnalo so zemou mesto Palluel a zabilo šesť ľudí. Krátko nato sa objavilo ďalšie o sile F4 v meste Pommereuil a vyžiadalo si dve obete. V Holandsku dve F3 tornáda spôsobili smrť siedmich ľudí. Dokopy si táto katastrofa vyžiadala pätnásť mŕtvych a 112 zranených. 

Moerdijk (Holandsko), 6. október 1981 - tornádo spôsobilo zrútenie lietadla Fokker F-28-4000, ktoré malo zabezpečiť medzinárodnú osobnú dopravu. Zahynulo vtedy sedemnásť osôb. 

Sovietsky Zväz, 9. jún 1984 - tornáda o sile F3, F4 a F5 zničili dokopy 36 miest a dedín. Počet obetí je odhadovaný na 69 až 400, zranených bolo vyše 200. 

Poľsko, Ukrajina, Bielorusko, 23. jún 1997 - v studenom fronte sa sformovalo niekoľko silných tornád, ktoré sa prehnali územím od Lubelského vojvodstva v Poľsku až po bieloruský Minsk. Jedna osoba zahynula v Poľsku, deväť na Ukrajine a päť v Bielorusku. Zhruba 150 ľudí utrpelo zranenia. 

Nemecko, Česko, 29. júl 2005 - na hranici týchto dvoch krajín sa objavilo osem tornád. Šesť z nich malo F2, dve F1. Niektoré mali šírku jeden kilometer. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, okrem toho boli zaznamenané veľké škody na majetku. 

Poľsko, 15.-16 august 2008 - dohromady sa vyskytlo až dvanásť tornád, väčšinou o sile F3. Vyžiadali si štyri obete a zhruba sto zranených. 

Gandia (Španielsko), 28. september 2012 - tornádo o sile F1 zasiahlo v meste zábavný park, v dôsledku čoho sa zrútilo ruské koleso. Viac ako tri desiatky ľudí sa zranili. 

Taliansko, 6. november 2016 - mestami Ladispoli a Cesano sa prehnalo tornádo o sile F2. Dvaja ľudia zahynuli, dvadsať sa zranilo. 

Călăraşi (Rumunsko), 30. apríl 2019 - v rumunskom Valašsku vyčíňalo tornádo o sile F2. Jeden autobus sa prevrátil na strechu, v dôsledku čoho utrpelo zranenia dvanásť ľudí. 

Poľsko, 10. júl 2020 - v Západopomoranskom vojvodstve tornádo uderilo na letné sídla, pričom osem z nich úplne zničilo. Zranilo sa šesť ľudí vrátane jedného dieťaťa. 

Južná Morava (ČR), 25. jún 2021 - tornádo o sile F3 zasialo okresy Hodonín a Břeclav. Zomreli najmenej štyria ľudia, vyše sto utrpelo zranenia. Viaceré obce, napríklad Lužice, Hrušky, Mikulčice, zaznamenali obrovské škody, ktoré sa šplhajú do miliárd českých korún. Poškodených domov je zhruba dvetisíc. Obraz skazy sa nedá prirovnať inak než k apokalypse. 

Viac o téme: TornádoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu