Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborníci varujú pred novým variantom KORONAVÍRUSU Delta Plus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Vysoko prenosný variant Delta, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Indii, bol hlavnou silou poháňajúcou poslednú vlnu prípadov COVID-19 zaznamenaných po celom svete. India teraz upozorňuje na ďalší problém - variant Delta Plus.

V utorok 22. júna indické ministerstvo zdravotníctva označilo variant Delta Plus, tiež známy ako Delta-AY.1, za "znepokojujúci". Určite je ešte ale potrebné uskutočniť ďalší výskum skôr, ako dôjde k panike. Variant SARS-CoV-2 je podobný variantu Delta, ale podľa indických úradov obsahuje novú mutáciu zvanú K417N. Doteraz bolo hlásených 22 prípadov Delta Plus vo viacerých okresoch v indických štátoch Maharashtra, Kerala a Madhya Pradesh. 

Britské zdravotníctvo zverejnilo niektoré informácie o variante Delta Plus začiatkom tohto mesiaca a uviedlo, že k 7. júnu 2021 bolo hlásených najmenej 63 prípadov variantu po celom svete: Kanada (jeden prípad), Nemecko (jeden), Rusko (jeden), Nepál (dva), Švajčiarsko (štyri), India (šesť), Poľsko (deväť), Portugalsko (12), Japonsko (13) a USA (14). "Existencia K417N vo variante Delta-AY.1 je znepokojujúcim vývojom, pretože vieme, že táto mutácia sa nachádza aj v juhoafrickom variante (Beta, B.1.351), ktorý zvyšuje významné únikové vlastnosti vakcíny," poznamenal 18. júna klinický virológ pre respiračné vedy z University of Leicester vo Veľkej Británii Julian Tang. 

Odborníci varujú pred novým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Vedci odhalili mimoriadne nebezpečnú mutáciu vo variante Alfa

Zdravotnícke orgány v Indii tvrdia, že vykonali laboratórne testy na variante Delta Plus a zistili, že je prenosnejší, ľahšie sa viaže na pľúcne bunky a je pravdepodobne odolnejší voči liečbe monoklonálnymi protilátkami. Akú veľkú hrozbu predstavuje, však zatiaľ nie je jasné a budú potrebné ďalšie výskumy. I bez tejto problematickej novej mutácie variant Delta už teraz začína formovať vývoj pandémie covidu-19. Podľa najnovších zistení je totiž Delta až o 60 percent prenosnejšia ako už vysoko infekčný variant Alpha. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Variant delta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu