Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experti varujú pred vážnou globálnou hrozbou: U covid pacientov objavili infekciu odolnú voči liekom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

SAO PAULO - V období, keď sa svet ešte nespamätal z pandémie koronavírus, prichádzajú brazílski vedci s ďalším nelichotivým scenárom týkajúcim sa ohrozenia globálneho zdravia. V časopise Journal of Fungi uvádzajú, že hospitalizácia veľkého množstva covid pacientov po celom svete vytvorila optimálne podmienky pre množenie nebezpečnej huby vyvolávajúcej kandidózu.

Huba Candida auris úspešne odoláva viacerým liekom a je spúšťačom kvasinkovej infekcie, tzv. kandidózy, ktorá napáda sliznicu, pokožku alebo vnútorné orgány pacientov s oslabenou imunitou. Kvôli svojej odolnosti je nazývaná aj ako "superhuba". Vedecký tím pod vedením Arnalda Colomba zo Špeciálneho mykologického laboratória v São Paule nedávno zdokumentoval nárast prípadov  výskytu Candidy auris v brazílskom Salvadore. Prvé dva prípady boli zaznamenané u covid pacientov, ktorí boli hospitalizovaní v miestnej nemocnici ešte v decembri 2020. Odvtedy však počet podobných prípadov prekvapivo narástol.

KORONAVÍRUS Vedci odhalili mimoriadne nebezpečnú mutáciu vo variante Alfa

"V tej istej nemocnici bola infekcia spôsobená touto hubou diagnostikovaná u ďalších deviatich pacientov. V Brazílii neboli hlásené žiadne ďalšie prípady, existujú však dôvody na obavy, pretože tento druh je odolný voči mnohým liekom a dezinfekčným prostriedkom používaným v nemocniciach a na klinikách," vysvetľuje profesor. Huba je tak schopná prežívať v zdravotníckych zariadeniach, kde napáda zamestnancov a pacientov so závažným priebehom covidu-19 alebo inými kritickými diagnózami. 

Experti varujú pred vážnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

Po prvý raz bola Candida auris opísaná v roku 2009 po tom, čo ju objavili v zvukovode 70-ročnej ženy v Tokiu. Výskum naznačuje, že sa vyskytuje v Pakistane, Indii, Južnej Afrike a Venezuele. Za posledné desaťročie boli záhadné kvasinky hlásené u pacientov z desiatok krajín sveta vrátane USA, pričom infikovaných bolo viac ako 4700. Názov huby je odvodený z latinského slova auri (ucho). Môže spôsobiť viaceré invazívne infekcie vrátane infekcií krvi a rán. Zvyčajne napáda pacientov s oslabenou imunitou. Podľa odhadov zomrie najmenej ako jeden z troch pacientov trpiacich na invazívnu infekciu spôsobenou Candidou auris. 

Experti varujú pred vážnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Centrum pre kontrolu a ochranu chorôb (CDC) definovalo hubu ako vážnu globálnu hrozbu pre zdravie. Nikto si nie je celkom istý, akým spôsobom sa tak rýchlo rozšírila, ale svoju úlohu pravdepodobne zohralo nadmerné užívanie antifungálnych liekov, rovnako ako to vidíme pri nadmernom predpisovaní antibiotík, ktoré spôsobuje množenie baktérií rezistentných na lieky. Niektorí vedci predpokladajú, že množeniu huby pomohli aj ďalšie faktory vrátane nadmerného používania fungicídov v poľnohospodárstve alebo zmeny spôsobené globálnym otepľovaním. Bez ohľadu na to, odkiaľ Candida auris pochádza, predstavuje veľký problém a záťaž pre globálnu zdravotnú starostlivosť.

Viac o téme: HubaKoronavírusCOVID-19Candica auris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu