Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vedci odhalili mimoriadne nebezpečnú mutáciu vo variante Alfa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Variant koronavírusu známy ako Alpha môže byť infekčnejší, pretože obsahuje mutácie, vďaka ktorým je lepšie adaptovaný na potlačenie vrodeného imunitného systému. Informovala o tom nová štúdia. Vysoká infekčnosť vírusu môže pretrvávať až dovtedy, dokým si vírus nenájde nového hostiteľa.

V štúdii, ktorá zatiaľ nebola recenzovaná, vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu v spolupráci s kolegami z londýnskej University College kultivovali bunky z ľudských dýchacích ciest a infikovali ich variantom koronavírusu B.1.1.7, tiež známym ako Alpha. Zistili, že bunky produkovali veľmi málo interferónu, teda proteínu, ktorý spúšťa imunitnú obranu. Výskumníci navyše zistili, že infikované pľúcne bunky produkovali veľké množstvo vírusového proteínu, za ktorým stojí gén Orf9b. 

V Afrike objavili dva nové vírusy! Potenciálna epidemiologická hrozba pre ľudstvo

"Tieto obrovské množstvá vírusových bielkovín môžu mať výrazný vplyv na človeka, ktorý je hostiteľom vírusu," uviedol Nevan Krogan, profesor a riaditeľ Inštitútu kvantitatívnych biovied biologického ústavu Kalifornskej univerzity a hlavný autor štúdie

KORONAVÍRUS Vedci odhalili mimoriadne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V predchádzajúcich výskumoch Krogan objavil, že proteín produkovaný génom Orf9b sa viaže s ľudským proteínom v bunke a tlmí signál, ktorý spúšťa uvoľňovanie interferónu a ďalších imunitných molekúl v SARS-CoV-1, víruse zodpovednom za prvú epidémiu SARS. Zastavením počiatočnej imunitnej odpovede tela si vírus získa čas na rozšírenie infekcie v hostiteľovi, čím sa zvýši aj šanca prenosu na inú osobu. "Identifikácia tejto kľúčovej cesty a proteínov zodpovedných za zvýšenú infekčnosť tohto variantu nás vedie k potenciálnym liekom. Tieto vedomosti majú dôležité dôsledky na riadenie prebiehajúcej pandémie," dodal molekulárny biológ. 

Viac o téme: AlfaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu