Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedec v roku 1948 šokoval svojou PREDPOVEĎOU: Nikto to nečakal, no začína sa napĺňať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VANCOUVER - Veľký sen Elona Muska o kolonizovaní Marsu ľuďmi je známy širokej verejnosti. Zaujímavosťou však je, že istý nemecký vedec tento scenár predpovedal už v 40. rokoch minulého storočia. Dokonca vo svojom rukopise napísal, že vodcom tejto výpravy má byť muž menom Elon.

Na sociálne siete sa nedávno dostal rukopis knihy s názvom The Mars Project. Ľudia si takmer okamžite všimli spojenie medzi hlavnou postavou a miliardárom Elonom Muskom, ktorého snom je umožniť ľudstvu cestovanie na Mars. Kniha, ktorú napísal nemecký vedec Wernher von Braun v roku 1948, je v podstate technickou špecifikáciou mechaniky života a spoločnosti na Marse a vysvetľuje, ako by to tam mohlo fungovať.

V jednom odseku, ktorý sa zaoberá tým, ako bude vyzerať panovanie na planéte, von Braun predpovedá, že vodcom bude istý Elon. "Marťanskú vládu riadilo desať mužov, ktorých vodca bol volený na päť rokov vo všeobecných voľbách a volal sa Elon. Dve komory parlamentu schválili zákony, ktoré má spravovať Elon a jeho kabinet," píše sa v knihe. Keďže von Braun bol nábožensky založený, predpokladá sa, že výraz Elon pochádza z hebrejského slova znamenajúceho "dub", ktoré pravdepodobne odkazuje na vodcu ako robustného jedinca. 

Elon Musk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kniha The Mars Project bola pôvodne koncipovaná ako príloha vedecko-fantastického románu Marsprojekt, ktorý napísal von Braun v roku 1948. Snažil sa vytvoriť základ prednášky, ktorú predniesol na prvom sympóziu o kozmických letoch v New Yorku o tri roky neskôr. Nasledujúci rok bola príloha vydaná osobitne v Nemecku a v roku 1953 vyšla aj v angličtine. Aj keď ide pravdepodobne o súhru náhod, Elon Musk skutočne tvrdo pracuje na svojom prvenstve v kolonizácii Marsu. Minulý týždeň SpaceX konečne prvýkrát úspešne pristál s verziou svojej rakety Starship. Všetky štyri predošlé skúšobné lety prototypov tejto lode sa skončili výbuchom.

Viac o téme: MarsElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu