Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Rybári sa nestačili diviť: V znečistenej rieke ulovili storočné monštrum!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALPENA - Obrovským úlovkom sa pochválili zamestnanci Úradu pre ochranu rýb a divočiny, ktorí zverejnili fotografie jesetera jazerného. Odborníci odhadujú, že môže mať sto rokov, takže užívateľov neprekvapila iba jeho veľkosť, ale aj to, ako dlho dokázal prežiť tento živočích v rieke Detroit aj napriek jej znečisteniu.

Takmer dvojmetrového jesetera vážiaceho viac ako 90 kg vylovili členovia Úradu pre ochranu rýb a divočiny z rieky Detroit neďaleko mesta Alpena v štáte Michigan. Pod zábermi, ktorými sa pochválili na Facebooku, zároveň uviedli, že ide "o samicu, ktorá sa potulovala v miestnych vodách viac ako sto rokov a jej obvod má viac ako jeden meter". Ide teda o skutočné riečne monštrum. 

A once in a lifetime catch for our Detroit River native species crew last week! This real life river monster was tipping...

Posted by Alpena Fish and Wildlife Conservation Office on Friday, 30 April 2021
 

Odborníci predpokladajú, že ryba sa v rieke vyliahla okolo roku 1920, čiže v období, keď bol Detroit štvrtým najväčším mestom v Amerike. Úrad zdieľal aj fotku zamestnanca, ktorý si ľahol vedľa jesetera, aby bolo vidno, aký veľký naozaj je. Po tom, ako zmerali, bol vypustený späť do rieky. Niektorých užívateľov prekvapilo, že taký starý tvor dokáže prežiť vo voľnej prírode napriek súčasnému znečisteniu "Je úžasné, že ryby za tie roky prežili všetko to znečistenie," napísala jedna osoba. 

VIDEO Rybár ulovil tú najčudnejšiu rybu vo svojom živote: Keď otvoril jej ústa, ostal v šoku

Ministerstvo prírodných zdrojov v Michigane zaradilo v minulosti jesetera jazerného medzi ohrozené druhy. Jeho komerčný rybolov je v súčasnosti v štáte zakázaný a športový rybolov je prísne regulovaný. Samice žijú sedemdesiat až sto rokov, sú dlhšie a ťažšie ako samci, ktorí sa priemerne dožívajú 55 rokov.   

Viac o téme: RybárRybaJeseter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu