Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na nebi v Česku sa zjavil záhadný meteor: Toto sa ešte nikdy nikomu nepodarilo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Nezvyčajne jasný meteor ožiaril v noci zo 7. na 8. mája 1991 nebo nad Českom, vesmírne teleso bolo tisíckrát jasnejšie než Mesiac v splne. Bolid, ako sa takýmto telesám hovorí, zhasol vo výške vo výške asi 17 kilometrov nad dedinou Přibyšice západne od Benešova.

VIDEO Na oblohe zaznamenali nevídaný svetelný úkaz: Obyvatelia neverili vlastným očiam

Astronómovia predpovedali, že z asi štvortonového telesa zrejme malá časť s hmotnosťou niekoľkých kilogramov dopadla na zemský povrch. Napriek veľkému úsiliu sa im ale vtedy žiadny úlomok nájsť nepodarilo. Vedci z Astronomického ústavu Akadémie vied pod vedením Pavla Spurného sa však nevzdali a v roku 2014 oznámili, že sa im už v roku 2011 podarilo záhadu bolidu Benešov rozlúštiť. Znovu spočítali jeho dráhu v atmosfére a vďaka tomuto novému výpočtu sa línia dopadu bolidu posunula o 330 metrov. Vedci potom objavili štyri malé zvetrané meteority, ktoré dokopy vážia len 12 gramov. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstock)

Vesmírne kamene, v ktorých sa našli tri rôzne materiály, znamenali veľký vedecký prínos hneď v niekoľkých smeroch. Patrili medzi zhruba dvadsiatku meteoritov na svete, u ktorých je známe, odkiaľ prileteli a kedy dopadli na Zem. "Hlavná výnimočnosť objavu spočíva najmä v tom, že sa nám podarilo nájsť meteority tak dlho po vlastnom páde. To sa ešte nikdy nikomu zatiaľ nepodarilo. Znovu sme vyhodnotili snímky, zvolili sme novú stratégiu hľadania a presne podľa scenára," povedal pred časom Spurný. 

Viac o téme: MeteoritBolidBenešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu