Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Profesor odhalil netypický príznak nákazy KORONAVÍRUSOM: Pozor na covid nechty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Napriek tomu, že sa situácia s pandémiou vo viacerých krajinách pomaly upokojuje, zoznam problémov, ktorými trpia postcovidoví pacienti, sa neustále rozširuje. Najnovšie naň pribudol vzhľad nechtov, na ktorých sa podľa britského profesora môže prejaviť prekonaná infekcia.

Symptómy ochorenia COVID-19 sa veľmi rôznia a prejavujú sa individuálne. Podobne je to aj s ťažkosťami a zmenami, s ktorými zápasia pacienti trpiaci dlhodobým covidom. Okrem dýchavičnosti, krvných zrazením a bolestí kĺbov môže ísť o rôzne druhy vyrážok a vypadávanie vlasov. 

Profesor odhalil netypický príznak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Uznávaný britský epidemiológ Tim Spector dáva najnovšie do pozornosti tzv. covid nechty, kedy sa dá podľa deformácií a zmien na nich zistiť, či ste prekonali koronavírusovú infekciu. "Vyzerajú vaše nechty čudne?" pýta sa užívateľov pod fotkou prstov pacientky, ktorá má mierne zdeformované nechtové lôžko, cez ktoré sa tiahne biely pásik z miesta, odkiaľ vyrastajú.

Nechty na rukách rastú zhruba v šesťmesačných cykloch. Odborník sa domnieva, že zmena vzhľadu súvisiaca s infekciou sa prjaví až po určitom čase. Podľa odborného portálu Healthline vznikajú tieto abnormality z traumy nechtov alebo z nedostatku vitamínov. Ryhy môžu byť aj výsledkom kožného ochorenia, napríklad ekzému. Spector tvrdí, že u pacientov, ktorí sa vyliečili z covidu a zaregistrovali na sebe takéto zmeny, sa ochorenie neprejavovalo žiadnymi inými kožnými problémami.

Viac o téme: NechtyPríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu