Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vedci skúmali hroziacu zrážku Zeme s planétkou: Katastrofické odhalenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci americkej vesmírnej agentúry NASA a Európskej kozmickej agentúry ESA pri počítačovej simulácii hrozby zrážky Zeme s veľkou planétkou zistili, že katastrofe by nedokázalo zabrániť ani použitie jadrovej bomoby. O simulácii informovalo centrum CNEOS, ktoré sleduje dráhy planétiek a komét a zisťuje pravdepodobnosť ich možného dopadu na našu planétu.

Americkí a európski vedci dostali v rámci simulovaného cvičenia šesť mesiacov na to, aby pripravili záchranný plán, ktorý by odvrátil zrážku zeme s masívnou planétkou spozorovanou vo vzdialenosti 56 miliónov kilometrov. Astronómovia na úlohe pracovali štyri dni, od 26. do 29. apríla, a použili pri tom radarové systémy a najmodernejšie technológie vrátane najväčšieho teleskopu na svete. Dospeli k záveru, že časový odstup šiestich mesiacov nestačí na prípravu vesmírneho plavidla, ktoré by do asteroidu narazilo, a že jadrová bomba by obrie teleso od dopadu na Zem neodvrátila, ako si to napríklad predstavovali filmári v katastrofickej snímke Armageddon. 

Vedci skúmali hroziacu zrážku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ask.com)

Našu planétu taká katastrofálna udalosť zasiahla naposledy pred približne 66 miliónmi rokov. V oblasti dnešného polostrova Yucatán v Mexickom zálive dopadla planétka Chicxulub s priemerom 10 až 15 kilometrov. Náraz mal za následok vyhubenie dinosaurov. 

Bombastické odhalenie o asteroide, ktorý vyhubil dinosaury: Postaral sa o vznik tejto nádhery

Niektorí vedci sa domnievajú, že v období pred 3,8 až 1,8 miliardou rokov dopadlo na Zem prinajmenšom 70 vesmírnych kolosov s priemerom až 40 kilometrov. Zrážky podľa nich spôsobili globálne katastrofy, ktoré v mnohých prípadoch zásadne ovplyvnili život na modrej planéte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu