Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nová štúdia: Riziko nákazy KORONAVÍRUSOM je až päťkrát väčšie u týchto ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

LONDÝN - U príslušníkov amerického námorníctva, ktorí predtým neprekonali COVID-19, je zhruba päťkrát väčšie riziko nákazy než u tých, ktorí už ochorenie majú za sebou. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky zverejnil časopis Lancet Respiratory Medicine.

V nej sa ďalej uvádza, že zhruba desať percent sledovaných mladých mužov, ktorí sa už raz z infekcie vyliečili, sa infikovali aj druhýkrát. "Infekcia z minulosti nezaručuje imunitu, očkovanie je preto naďalej zásadné. Medzi 189 séropozitívnymi účastníkmi ich devätnásť malo najmenej jeden pozitívny PCR test na SARS-CoV-2 počas nasledujúcich šiestich týždňov," zistili vedci. 

Nová štúdia: Riziko nákazy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

U členov námorníctva, ktorí sa infikovali dvakrát, pritom bola nižšia hladina protilátok a menej neutralizačných protilátok v porovnaní so skôr infikovanými, u ktorých sa nákaza už znovu nevyskytla. "Hoci protilátky vytvorené prvou infekciou do značnej miery chránia, nezaručujú účinnú neutralizačnú aktivitu voči SARS-CoV-2 alebo imunitu pred následnou infekciou," upozorňuje výskum

Experti varujú pred týmto liekom: Nikdy ho neužívajte na ochorenie COVID-19!

Analýza bola súčasťou štúdie, ktorá zahŕňala prevažne mužských námorníkov vo veku od 18 do 20 rokov. Iná štúdia, ktorú The Lancet publikoval v marci, odhalila, že väčšina ľudí, ktorí už mali COVID-19, je chránená pred opätovnou nákazou po dobu najmenej šesť mesiacov. Starší ľudia sú však podľa vedcov k reinfekcii náchylnejší než mladší. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu