Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska lieková agentúra varuje pred možným vážnym vedľajším účinkom vakcíny AstraZeneca

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca Zobraziť galériu (2)
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

AMSTERDAM - Európska lieková agentúra (EMA) varuje pred novým, potenciálne smrteľným vedľajším účinkom vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson. Podľa úradu sa tak doposiaľ stalo u piatich pacientov, ktorí boli očkovaní vakcínou AstraZeneca. Priamu súvislosť medzi vakcínou a touto vážnou komplikáciou však doposiaľ oficiálne nepotvrdili.

Odborníci upozorňujú na možný ďalší, oveľa vážnejší vedľajší účinok vakcíny. Pracovníci EMA uviedli, že u piatich ľudí, ktorí dostali vakcínu od firmy AstraZeneca, sa vyvinul syndróm kapilárneho úniku, informoval denník Evening Standard. Tento zriedkavý stav vedie k úniku krvi z drobných ciev do svalov, čo môže spôsobiť náhly pokles krvného tlaku. Ak sa nelieči, môže to spôsobiť zlyhanie orgánu. 

KORONAVÍRUS Po druhej dávke očkovania sa u ľudí objavuje poriadne čudný vedľajší účinok

EMA okrem toho preveruje aj správy o zriedkavých krvných zrazeninách vo vakcíne Johnson and Johnson (J&J), ktorá používa rovnaký princíp adenovírusu ako AstraZeneca. U ľudí, ktorí dostali vakcínu J&J, sa vyskytli štyri vážne prípady zrážania krvi a nízkeho počtu krvných doštičiek. K trom z nich došlo v Spojených štátoch, pričom jedna osoba, nanešťastie, umrela. 

Vakcína od Johnson &
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

Lekársky regulačný úrad Európskej únie poznamenal, že zatiaľ nie je jasné, či existuje príčinná súvislosť medzi vpichnutím vakcíny a akýmikoľvek problémami s krvou. Spoločnosť Johnson&Johnson uviedla, že si je vedomá správ o krvných zrazeninách a na vyhodnotení údajov spolupracuje s regulačnými orgánmi. "V súčasnosti nebol preukázaný jasný príčinný vzťah medzi týmito zriedkavými udalosťami a vakcínou Janssen Covid-19," stojí v oficiálnom vyhlásení spoločnosti. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusJohnson & JohnsonCOVID-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu