Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kokteil proti korone: Kombinácia týchto látok radikálne znižuje príznakový COVID-19!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERN - Podanie kombinácie protikoronavírusových látok casirivimab a imdevimab znižuje riziko ochorenia COVID-19 a s príznakmi o zhruba 81 percent. Uviedol to švajčiarsky farmaceutický koncern Roche na základe klinickej štúdie v rozhodujúcej fáze testovania prípravkov, ktorých "kokteil" firma vyvinula v spolupráci s americkou spoločnosťou Regeneron.

U pacientov s príznakovou infekciou odoznejú symptómy po podaní kombinácie protilátok v priemere do týždňa. V kontrolnej skupine, ktorá dostávala placebo, to boli až tri týždne. Pri aplikácii skúmaných látok sa pritom nevyskytli neočakávané vedľajšie účinky. 

Kokteil proti korone: Kombinácia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V štúdii rozhodujúcej tretej fázy šlo o skúmanie rizika a záťaže plynúcich z covidu-19 v domácnostiach. Zhruba 1500 kontaktných osôb dostalo buď protilátkový preparát alebo placebo. Výsledky majú byť čo najskôr odovzdané schvaľovacím úradom, uviedla agentúra DPA. Takzvané monoklonálne protilátky sa vyrábajú v laboratóriách a na vírus útočia v jasne definovanom cieli. 

Závažné zistenie o ľuďoch, ktorí prekonali COVID-19: Až tretina z nich trpí týmito problémami

Predošlé výsledky výskumov hovorili o tom, že podanie kombinácie casirivimabu a imdevimabu môže u rizikových pacientov znížiť riziko ťažkého priebehu ochorenia alebo smrti o 70 percent. V súčasnosti látky skúma aj Európska agentúra pre liečivé prípravky (EMA), v USA je povolené ich núdzové používanie proti covidu-19. Kokteil dostal i bývalý americký prezident Donald Trump. V Európskej únii sa rozhodlo tento liek ako prvé experimentálne používať Nemecko. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu