Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Experti radia: Toto by ste mali jesť po očkovaní a jednej veci sa určite vyhnite!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

NEW YORK - Ak patríte medzi čakateľov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a obávate sa postvakcinačnej reakcie, môžu vám pomôcť odporúčania odborníkov týkajúce sa stravovania po podaní dávky. Správny výber potravín a vhodný pitný režim môže totiž výrazne pomôcť vášmu imunitnému systému prijať novú látku a potlačiť nežiaduce symptómy.

V súvislosti s očkovaním obyvateľstva prichádzajú odborníci s ďalšími odporúčaniami a radami, ktorých dodržiavanie môže vo veľkej miere ovplyvniť reakciu imunitného systému na vakcínu. Podanie očkovacej látky je totiž pre telo záťaž a každý organizmus na ňu reaguje individuálne. Na túto reakciu však vplýva aj strava a pitný režim. Experti sa preto zhodujú, že po vakcinácii by sme mali byť dôslednejší pri výbere potravín a dodržiavať pitný režim, aby sme imunitnému systému nespôsobovali ďalšie zbytočné komplikácie. Na čo by sme teda nemali pri zostavovaní jedálnička zabudnúť, aby sme po očkovaní pristupovali k nášmu telu čo najšetrenejšie?

Jedzte veľa bielkovín

Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do postvakcinačného stravovania môže podporiť imunitnú odpoveď tela a viesť k bezproblémovému prijatiu očkovacej látky. "Vývoj imunity závisí od pokynov tela ovplyvnených vakcínou, syntézy protilátok a bielych krviniek, ktoré si vyžadujú dostatočné zastúpenie bielkovín v strave," uvádza lekár Ronald Hoffman v článku pre portál HuffPost. Konzumáciou proteínov po podaní vakcíny môžete zároveň predísť fyzickému oslabeniu. "Vaše telo bude musieť spáliť veľa energie. Ak mu nedodáte dostatok bielkovín, svalová hmota sa začne zmenšovať a budete sa cítiť slabší," vysvetľuje odborník. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vynechajte všetky detoxikačné kúry

Obdobie po očkovaní nie je vhodné na detoxikačné kúry, pôsty či zaradenie ovocných a zeleninových dní do stravovacieho režimu. Ovocné ani zeleninové šťavy totiž neobsahujú bielkoviny a vlákninu. A práve tieto dve zložky sú schopné chrániť a posilňovať imunitný systém. 

KORONAVÍRUS Po druhej dávke očkovania sa u ľudí objavuje poriadne čudný vedľajší účinok

Jedzte vyváženú stravu

Po tom, ako vás zaočkujú, by ste sa mali stravovať vyvážene a pestro. Jedzte normálne zdravé jedlo, väčšinou rastlinného pôvodu s kompletným zložením a zdravými tukmi. Vyhýbajte sa polotovarom a umelým sladidlám. Do jedálnička môžete zaradiť aj huby, brokolicu alebo čučoriedky, Sú nielen vynikajúce, ale majú priaznivý účinok na podporu imunity. 

Vegetariánska strava je plná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dbajte na pitný režim a vyhnite sa alkoholu

Po vakcinácii je dôležité zostať hydratovaný, piť veľa vody a vyhýbať sa alkoholu, pretože zaťažuje imunitný systém. Lekárka Tania Elliottová upozorňuje, že jeho popíjanie po očkovaní môže zintenzívniť nežiaduce účinky. "Medzi postvakcinačné reakcie patria napríklad bolesti svalov alebo hlavy. Ak si k tomu dáte alkohol, budete sa cítiť ešte horšie."

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu