Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Turistov v Kalifornii desia podivné úkazy: Takéto je ich vysvetlenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANTA LUCIA - Návštevníkov horského pásma Santa Lucia v Kalifornii desia zvláštne príšery. Ich pôvod však netreba hľadať v legendách predkov či konšpiračných teóriách. Táto lokalita je je jednoducho len bohatá na ojedinelý prírodný úkaz, ktorý vzniká kombináciou slnečného žiarenia, tieňov, hmly a správneho uhla pohľadu.

Mladík sa bol prejsť na kopec: Na oblohe sa zjavil jedinečný prízrak, FOTO, na ktoré čakal roky!

Optický jav, ktorý vzniká v kalifornských horách, bol po prvý raz zaznamenaný na vrchu Brocken na severe Nemecka. Preto je aj pomenovaný Brockenský prízrak alebo Brockenské vidmo. Zvláštna súhra prírodných javov totiž vytvára z ľudských postáv obrovské tiene, ktoré pôsobia strašidelne a vyvolávajú asociácie s rôznymi nadprirodzenými bytosťami a duchmi. 

FOTO Turistov v Kalifornii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nadrozmerné siluety vznášajúce sa nad údoliami však vznikajú vďaka kombinácii viacerých faktorov. Ak sa Slnko objaví nízko nad obzorom, tak tieň človeka sa odráža v hmle a takto vzniká kruh dúhových farieb pôsobiaci dojmom vznášajúcej sa postavy. Pokiaľ však chcete pozorovať svoj tieň v tejto podobe, musíte vystihnúť správne poveternostné podmienky a byť na vrchole hory v správnom čase. 

FOTO Turistov v Kalifornii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podivné "mátohy" strašili už prvých prisťahovalcov. Časopis SFGate uvádza, že keď dorazili v roku 1700 do tejto oblasti Španieli, nazvali tieto zjavenia los Vigilantes Oscuros, čo v preklade znamená temní strážcovia. Medzi angloamerickými osadníkmi kolovali legendy o bytostiach s dúhovou svätožiarou, ktoré ich sledovali z kopcov. Zriedkavý prírodný úkaz sa niekedy spája aj s pojmom pareidolia, kedy dochádza k nesprávnemu vnímaniu stimulu alebo objektu.

Viac o téme: DúhaBrockenský prízrakOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu