Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Chcete sa vyhnúť žltým zubom? Zubár radí, toto pri ich čistení určite nerobte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Dentista so sedemnásťročnou praxou vo videu upozorňuje ľudí na to, že silný tlak vyvíjaný kefkou na sklovinu pri čistení zubov môže poškodiť jej povrchovú štruktúru. Takéto čistenie vraj spôsobuje viac škody ako osohu. Podľa jeho slov by sme preto mali k našim zubom pristupovať veľmi šetrne.

Zuby začnú časom prirodzene žltnúť bez ohľadu na to, koľko pozornosti venujeme dentálnej hygiene. Mnohí na to reagujú tak, že pri ich čistení volia drastickejšie metódy. Jednou z nich je vytváranie väčšieho tlaku na kefku v nádeji, že odstráni žlté škvrny a zubom vráti biely nádych. Zubný lekár ZO Singapuru však vo svojom TikTok videu vysvetľuje, že toto úsilie nakoniec prinesie opačný efekt a môže spôsobiť ešte intenzívnejšie žltnutie.

@doctortristanpeh

Yellow Teeth? ##dentaltips ##tiktoksg ##dentist ##yellowteeth ##disclosingtablets ##disclosingtime ##fyp ##edutok ##brushteeth ##dental ##dentalcare ##dental ##sg

♬ Yellow Teeth - Doctor Tristan Peh - Dentist

V príspevku "Poďme zistiť, prečo máme žlté zuby", Tristan Peh uvádza, že vonkajšia vrstva zubov (sklovina) má bielu farbu, ale hmota ukrytá pod ňou, známa ako dentín, je žltá. Keď sa celistvosť skloviny poškodzuje, na povrch preniká žltkastá vrstva a silnejšie drhnutie zubov celý problém ešte zhorší. "Mnoho ľudí si myslí, že keď si čistia zuby silnejšie, tak ich budú mať belšie. Silný tlak na kefku však vedie k opotrebovaniu bielej zubnej skloviny a keď sa jej vrstva poškodí, zuby zožltnú a môžu byť aj citlivejšie. Čistite si ich preto jemne a používajte mäkšiu kefku," odporúča. 

Ak si čistíte zuby iba raz denne, toto je DOBA, kedy by ste tak mali robiť

Mnohých užívateľov Pehovo video prekvapilo. "Vždy som si myslel, že keď si budem silnejšie umývať zuby, budú čistejšie," uviedol jeden z nich. "S týmto názorom sa stretávam v mojej praxi už sedemnásť rokov," odpovedal lekár, ktorému ľudia poďakovali za užitočnú informáciu.  

Viac o téme: Čistenie zubov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu