Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Satelity zachytili v roku 2014 nad Severným pólom niečo zvláštne: Je neuveriteľné, čo objavili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

READING - Vedci potvrdili existenciu vesmírnych hurikánov po analýze vírivej masy plazmy širokej jeden kilometer. Spozorovali ju stovky kilometrov nad severným pólom ešte pred niekoľkými rokmi. Najnovšie očakávajú, že tieto udalosti budú mať významný vplyv na počasie vo vesmíre a narušenie GPS systémov.

Z vesmírneho hurikánu, ktorý spozorovali satelity v horných vrstvách atmosféry Zeme, pršali namiesto vody elektróny, tvrdia vedci. Hurikán sa točil proti smeru hodinových ručičiek a pretrval takmer osem hodín. Pozorovaný jav, ku ktorému došlo počas obdobia nízkej geomagnetickej aktivity v auguste 2014, by mohol byť jedným z mnohých udalostí v našej slnečnej sústave i mimo nej, informoval časopis Nature Communications. Tím vedcov pod vedením Shandongskej univerzity v Číne analyzoval pozorovania uskutočnené satelitmi a vytvoril 3D obraz hurikánu v ionosfére Zeme. Experti ďalej reprodukovali hlavné črty udalosti a vysvetlili jej formovanie.

Mike Lockwood, vedecký pracovník v oblasti vesmíru na Univerzite v Readingu, uviedol, že hurikány môžu byť univerzálnym javom na planétach a mesiacoch s magnetickým poľom a plazmou. "Doteraz nebolo isté, či vôbec existujú vesmírne plazmové hurikány. Takže dokázať to takýmto nápadným pozorovaním je neuveriteľné," vysvetlil. Tropické búrky sú spojené s obrovským množstvom energie a tieto vesmírne hurikány musia byť podľa Loockwooda preto vytvorené neobvykle veľkým a rýchlym prenosom energie slnečného vetra a nabitých častíc do horných vrstiev atmosféry. 

Vedci zaznamenali ohromujúci objav vo vesmíre: Spochybňuje teórie o vzniku planét

Plazmové a magnetické polia v atmosfére planét existujú po celom vesmíre. Objavy teda naznačujú, že vesmírne hurikány by mali byť rozšíreným javom. Vedci tiež zistili, že vesmírny hurikán zdieľa mnoho funkcií s hurikánmi v nižšej atmosfére Zeme, vrátane tichého centra, viacerých špirálových ramien a rozsiahlej cirkulácie. Hurikány tak otvárajú kanál rýchleho prenosu energie z vesmíru do ionosféry a termosféry. Zrejme významne ovplyvnia počasie vo vesmíre. Môžu tiež zapríčiniť napríklad zvýšenie odporu satelitu, poruchy vysokofrekvenčnej rádiovej komunikácie či poruchy satelitných navigácií a komunikačných systémov. Výskumníci skonštatovali, že tento proces môže byť tiež dôležitý pre interakciu medzihviezdnych vetrov a iných solárnych systémov v celom vesmíre.

Viac o téme: VesmírHurikánSeverný pól
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu