Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladík omylom dostal druhú dávku vakcíny od iného výrobcu: Hororové následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BELEHRAD - Hudobník z juhosrbského mesta Vranje dostal nedopatrením druhú dávku vakcíny od iného výrobcu. Hovorí, že kvôli tomu skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti a že sa stále necíti dobre. Úrady si podľa miestnych médií s prípadom zrejme nevedia rady.

Srdjan Antič dostal prvú dávku vakcíny od Pfizer/BioNTech 28. januára, po druhú si zašiel 18. februára. "Keď som čakal na vakcínu, rozprával som sa s doktorom. Potom prišla sestrička a zaočkovala ma," opisuje mladík stanici N1 svoju druhú návštevu očkovacieho centra vo Vranje. "Lekár povedal, že je dobré, že som ju dostal, pretože som koronu prekonal v júli. "Táto čínska je skvelá," vyhlásil doktor. Bol som prekvapený a vravel som si, aká čínska? Veď tú prvú som dostal od Pfizeru. A potom nastal zmätok," pokračuje. 

Mladík omylom dostal druhú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Boris Grdanoski)

Srbské úrady doposiaľ registrovali na použitie americko-nemecký preparát firiem Pfizer a BioNTech, vakcínu britsko-švédskeho výrobcu AstraZeneca, ruský Sputnik V a tiež látku čínskej spoločnosti Sinopharm. Všetkými prípravkami sa už začalo očkovať. Antič uviedol, že od obdržania druhej dávky často upadá do mdlôb a že dva dni od revakcinácie strávil štyri hodiny na JIP-ke, kde dostal infúziu a odkiaľ ho poslali na neurológiu. Tam podľa svojich slov dostal nejaké lieky. "Cítim sa divne, nie je mi dobre, bolelo ma na prsiach, odpadával som, cukor mi vyskočil na 23 až 25, necítim sa tak, ako predtým," opísal svoj zdravotný stav muž, ktorého prípad sa v Srbsku stal sledovanou mediálnou udalosťou. 

KORONAVÍRUS Lekári upozorňujú: Na toto buďte pripravení po druhej dávke očkovania

Teraz ani len netuší, na čom je - či je očkovaný dvakrát, či naozaj dostal druhú vakcínu, alebo či sa prípadne objavia nejaké vedľajšie účinky. Srdjan sa preto obrátil na všetky možné úrady, nikde ale zatiaľ nedostal odpoveď. S jeho zdravotným stavom si údajne nevedia poradiť ani lekári, ktorí mu neboli schopní povedať nič konkrétne. Podľa tamojších úradov Srbsko doteraz zaočkovalo druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 najviac ľudí na milión obyvateľov v celej Európe. Aspoň jednu dávku očkovacej látky dostalo v krajine s približne siedmimi miliónmi obyvateľov takmer 1,5 milióna. Revakcináciu podstúpilo viac než pol milióna osôb. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSrbskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu