Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ak sa neviete nabažiť vône nového auta, zbystrite! Netušíte, akému nebezpečenstvu vystavujete svoje zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Existuje vysoká pravdepodobnosť, že vo svojom aute trávite pomerne veľa času. Je preto ťažké vyhnúť sa špine a opotrebovaniu interiéru auta. Podľa novej štúdie je ale dobré, že vôňa nového auta sa časom vytratí. Experti totiž varujú, že môže spôsobovať vážne zdravotné problémy vrátane rakoviny. 

Kto by nemal rád vôňu nového, čistého auta. Podľa novej štúdie z Kalifornskej univerzity v Riverside je však práve vôňa nového auta zdraviu škodlivá. Zvyčajne ide o kombináciu dvoch chemikálií, formaldehydu a benzénu. Formaldehyd sa často používa v kobercoch, koži a farbách interiéru vozidla, zatiaľ čo benzén sa nachádza v plastoch, syntetických vláknach, gumách, farbách a ďalších materiáloch.

Vedci skúmali 16 vecí, ktoré nechávame v aute: Po ich zisteniach to už viac neurobíte!

„Tieto chemikálie sú veľmi prchavé a ľahko sa z plastov a textílií dostávajú do vzduchu, ktorý dýchate,“ uviedol vo vyhlásení David Volz, toxikológ pre životné prostredie z Kalifornskej univerzity v Riverside a spoluautor štúdie.

Je známe, že formaldehyd a benzén sú karcinogény, a teda môžu spôsobiť rakovinu. Zdravotné rizika predstavujú aj pri obmedzenej expozícii. „Ak je formaldehyd prítomný vo vzduchu v koncentráciách vyšších ako 0,1 ppm, môžu sa u niektorých jedincov vyskytnúť nepriaznivé účinky, ako napríklad slzenie očí; pocity pálenia v očiach, nose a hrdle; kašeľ; sipot; nevoľnosť; a podráždenie pokožky,“ informuje National Cancer Institute.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Benzén môže tiež viesť k problémom s reprodukčným a vývojovým zdravím a tiež negatívne ovplyvniť krv. „Benzén má škodlivé účinky na kostnú dreň a môže spôsobiť pokles červených krviniek, čo vedie k anémii. Môže tiež spôsobiť nadmerné krvácanie a pôsobiť na imunitný systém, čo zvyšuje pravdepodobnosť infekcie,“ uvádza Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside dospeli k záveru, že najmä prítomnosť týchto dvoch chemikálií predstavuje vyššie riziko z hľadiska zdravotných komplikácií v porovnaní s akýmikoľvek inými chemikáliami prítomnými vo vnútri vášho automobilu.

Karcinogény pravdepodobne nespôsobia rakovinu, pokiaľ nepresiahnu určitú hranicu, no vedci zistili, že aj krátky pobyt v aute môže znamenať prekročenie bezpečnej hodnoty. Podľa Kalifornského úradu pre hodnotenie zdravotných rizík predstavuje formaldehydový plyn riziko rakoviny v prípade, že hodnota presiahne 40 mikrogramov denne. Pre benzén je maximálna prípustná úroveň dávky pri inhalácii 49 mikrogramov denne.

Štúdia tvrdí, že ak denne sedíte v aute 20 a viac minút, presahujete bezpečnú hladinu koncentrácie dvoch nebezpečných chemikálií.

Vedci sa stále snažia zistiť, ako „vôňa nového automobilu“ ovplyvňuje rôzne populácie, pretože množstvo týchto chemikálií cirkulujúcich v automobile závisí od rôznych faktorov, ako sú teplota, rýchlosť a režim vetrania, vlhkosť, slnečné žiarenie, vek a trieda vozidla, poťahový materiál automobilu či cestovná vzdialenosť.

Aalekhya Reddamová, postgraduálna študentka a hlavná autorka štúdie, v rámci boja proti rizikám odporúča, aby dochádzajúci mali, pokiaľ je to možné, otvorené okná. „Pri určitom prúdení vzduchu by ste mohli zriediť koncentráciu týchto chemikálií vo vašom aute,“ povedala Reddamová.

Pokiaľ ide o automobilový priemysel ako celok, Volz uviedol, že pri výrobe vozidiel by mali byť k dispozícii a mali by sa používať „alternatívy k týmto chemikáliám na dosiahnutie rovnakých cieľov“.

Viac o téme: AutoZdravieFormaldehydVplyvŠkodlivosťBenzén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu