Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po prekonaní COVIDU hrozia dlhodobé následky: Zistenia vedcov nepotešia najmä ženy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Vedci, ktorí analyzovali v čínskom Wu-chane dlhodobé následky ochorenia COVID-19, sa dopracovali k zisteniam, ktoré nepotešia najmä ženy. Vo výsledkoch štúdie publikovanej v prestížnom časopise The Lancet totiž uvádzajú, že jedným z najčastejších zdravotných problémov, ktorému čelia vyliečení pacienti, je okrem iného aj vypadávanie vlasov.

Podľa novej štúdie realizovanej v čínskom Wu-chane trpí viac ako pätina pacientov vypadávaním vlasov. Jej autori v časopise The Lancet uvádzajú, že k týmto zisteniam dospeli na základe pozorovania 1 655 pacientov, ktorí boli infikovaní pred šiestimi mesiacmi.

LOCKDOWN negatívne vplýva aj na časť tela, ktorú si veľmi strážime: Pozor, keď dochádza k tomuto

Až 359 z nich uviedlo, že ich trápi vypadávanie vlasov (alopécia). Tento problém sa tak dostal na zoznam najčastejších následkov prekonanej koronavírusovej infekcie spolu s únavou, dýchavičnosťou, závratmi a bolesťami kĺbov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages.com)

Autori štúdie zároveň uvádzajú, že ďalšie dlhodobé následky stále "zostávajú väčšinou neobjasnené" a alopécia sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. „Šesť mesiacov po akútnej infekcii trápi vyliečených hlavne únava alebo svalová slabosť, ťažkosti so spánkom, úzkosť alebo depresia. Pacienti, ktorí mali ťažší priebeh ochorenia a boli hospitalizovaní, majú zníženú kapacitu pľúc a abnormality na hrudníku, ktoré patria k najčastejším následkom prekonaného ochorenia.“

Respondenti absolvovali počas experimentu fyzické vyšetrenia, šesťminútovú chôdzu a krvné testy. Šesť mesiacov po pozitívnom testovaní bola najčastejším hláseným následkom prekonaného ochorenia COVID-19 únava alebo svalová slabosť, na ktorú sa sťažovalo 63 % respondentov. Nasledovali komplikácie so spánkom (26 %), úzkosť alebo depresia (23 %), vypadávanie vlasov (22 %).

Viac o téme: VypadávanieVlasy KoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu