Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Preferujete bavlnené? POZOR! Experti si posvietili na rôzne typy rúšok, ich účinnosť sa líšila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Viac obchodov a škôl po celom Japonsku žiada ľudí, aby nosili rúška z netkanej textílie, t.j. zdravotnícke rúška. Dôvodom sú výsledky výskumu, podľa ktorých je tento materiál účinnejší. Odborníci ale nevylúčili dostatočnú efektivitu iných rúšok. Radia preto, aby ste si rúška vyberali v závislosti od možného rizika.  

7. januára pedagogická rada v tokijskej štvrti Suginami Ward požiadala všetkých svojich učiteľov základných a nižších stredných škôl, aby nosili rúška z netkanej textílie, dokonca aj počas hodín telocviku. Výbor tiež oznámil, že odporúča, aby rúška nosili podľa možnosti aj deti.

KORONAVÍRUS Dva TRIKY, ktoré odhalia účinnosť vášho rúška: Ak nimi neprejde, hneď ho vyhoďte!

„Odporúčanie je založené na stanovisku verejného zdravotného strediska a neznamená, že budeme nútiť deti nosiť rúška z netkanej textílie,“ vysvetlila vzdelávacia rada. Netkané textilné rúška sú, ako už názov napovedá, vyrobené z netkaných vlákien, spojené dohromady alebo zapletené pomocou tepelných, chemických alebo mechanických procesov, aby sa vytvorilo tenké plátno.

Preferujete bavlnené? POZOR! Experti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukazuje sa však, že ako gynekologické kliniky v Tokiu alebo zubní lekári, tak aj majitelia obchodov, kaderníctiev či fitnescentier čoraz viac požadujú nosenie rúšok z netkanej textílie. Niektoré podniky v japonských mestách dokonca ponúkajú rúška zákazníkom, iní ich zase predávajú priamo v prevádzke.

Napriek tomu sú polyuretánové rúška stále veľmi populárne, najmä medzi mladými ľuďmi. „Mám ich rada, pretože ich môžete umývať a opakovane používať a môžete si zvoliť z rôznych farieb, s ktorými sa môžete zladiť. Je tiež ľahké očistiť ich od škvŕn z mejkapu,“ povedala 32-ročná žena z Ishikawy v prefektúre Chiba, ktorá nosí polyuretánové rúška od vlaňajšej jari. Dodala, že rúško z netkanej textílie by si nasadila v prípade návštevy nemocnice. Plánuje však aj naďalej nosiť polyuretánové rúška.

Preferujete bavlnené? POZOR! Experti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo ukázal výskum? 

Náhly rozmach odporúčaní rúšok z netkanej textílie vyplýva z výskumu tímu z japonského inštitútu Riken a Technickej univerzity Tojohaši. Na základe simulácií na superpočítači tím skúmal, ako dobre rôzne typy rúšok – z netkanej textílie, bežnej textílie a polyuretánové rúška – prepúšťajú kvapôčky. Šírenie vzdušných kvapôčok z úst a nosa infikovanej osoby je jedným z hlavných spôsobov prenosu koronavírusu.

Výsledky simulácie zverejnené minulý rok ukázali, že mnohým druhom rúšok z netkanej textílie sa podarilo odfiltrovať viac ako 90 percent týchto kvapôčok, no zároveň neboli veľmi priepustné vzduchu. Výsledky pre bežné látkové rúška sa veľmi líšili v závislosti od typu látky, počtu vrstiev a ďalších faktorov, pričom niektoré účinkovali rovnako ako tie netkané.

Rúška sa na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Polyuretánové rúška naopak dokázali odfiltrovať iba 20 až 40 percent kvapôčok. Na základe týchto výsledkov tím otestoval účinnosť rúšok pri ich skutočnom nosení. Ako sa predpovedalo, veľmi málo kvapôčok sa dostalo cez rúška z netkaných textílií, zatiaľ čo polyuretánové rúška si počínali pomerne zle.

Výsledkom teda je, že nie všetky rúška sú rovnako účinné a na trhu sa našli aj také, ktoré filtrujú horšie ako bežné látkové rúška. „V zásade sú tie, ktoré sťažujú dýchanie, efektívnejšie. To by som si prial, aby si ľudia pamätali,“ uviedol vedúci výskumného tímu Riken Makoto Tsubokura, profesor na univerzite v Kobe.

„Ak ste v bežnom kancelárskom prostredí, potom vám bude stačiť textilné rúško. V dňoch, keď idete niekam, kde by ste mohli naraziť na davy ľudí, choďte s rúškom z netkanej textílie. Inými slovami, vyberajte si rúško na základe vášho fyzického stavu a rizika infekcie spojeného s tým, kam máte namierené,“ upozornil Tsubokura.

Viac o téme: TextíliaRúškoOchrana KoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu