Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Päť štátov eviduje obrovský nárast prípadov: Varovné slová odborníka o vývoji pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Počet nových prípadov koronavírusu v Spojených štátoch už šiesty týždeň klesá. Podľa denníka The New York Times došlo k poklesu sedemdňového priemeru o viac ako sedemdesiat percent oproti číslu zo začiatku januára. Napriek tomu ale v niektorých štátoch počty narastajú.

Údaje analyzované v rámci projektu COVID Tracking Project ukazujú, že k 23. februáru v USA možno pozorovať jasný trend v znižovaní počtu prípadov. 41 štátov bolo za posledný týždeň svedkom výrazného poklesu svojich 7-denných priemerov. Americký denník The New York Times dokonca tvrdí, že došlo k 74-percentnému poklesu týždňového priemeru.

Lekári sú znepokojení: Čoraz viac detí má ťažký priebeh zápalového ochorenia v spojitosti s COVIDOM

Päť štátov eviduje obrovský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Napriek tomu ale čísla ukazujú, že päť štátov zaznamenalo nárast nových prípadov oproti minulému týždňu, pričom štyri z nich dokonca za rovnaké časové obdobie zaznamenalo dvojciferný percentuálny nárast.

Príkladom je New Hampshire, kde došlo k 5-percentému nárastu oproti minulému týždňu. Inak na tom nie je ani Rhode Island s 14-percentným nárastom nových prípadov. O 46 percent viac nových prípadov eviduje Severná Dakota. Podstatne horšie je na tom Aljaška, na ktorej počet vzrástol o 108 percent. Rebríčku ale dominuje Wyoming so 117-percentným nárastom v počte prípadov v porovnaní s minulým týždňom.

Päť štátov eviduje obrovský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pandémia ešte zďaleka nie je za nami

Mnoho úradníkov preto varuje ľudí, že národný trend v poklese počtu prípadov môže viesť k nebezpečnému uspokojeniu. Počas vystúpenia na stanici NBC Meet the Press upozornil COVID poradca Bieleho domu Anthony Fauci, že zatiaľ čo sa veci uberajú správnym smerom, pandémia ešte zďaleka nie je za nami. „Svah, ktorý klesá dole, je naozaj úžasný. Je veľmi strmý a klesá veľmi, veľmi rýchlo,“ povedal Fauci.

„Ale stále sme na veľmi vysokej úrovni. Čo ja nechcem a nikto z mojich kolegov to nechce vidieť, je to, aby ste zostúpili zo svahu a povedali: ‚Páni, sme von z lesa. Sme v dobrej kondícii.‘ Nie je tomu tak preto, lebo východisková hodnota denných infekcií je stále veľmi, veľmi vysoká,“ upozornil Fauci. Zároveň dodal, že kompetentní sa neustále snažia o zníženie počtu nových prípadov nákazy.

Viac o téme: NárastPrípadyUSAKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu