Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký úspech slovenských vedcov! Vyvinuli probiotiká "na mieru": Je to medicína budúcnosti

Farmaceut v lekárni v Nemocnici A. Wintera (ilustračné foto) Zobraziť galériu (2)
Farmaceut v lekárni v Nemocnici A. Wintera (ilustračné foto) (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

BRATISLAVA - Slovenskí vedci Alojz Bomba, Norbert Bomba a Martin Haranta napredujú v skúmaní cielenej úpravy črevného mikrobiómu, ktorý zásadne ovplyvňuje zdravie a liečbu pacientov. Na základe analýzy DNA baktérií v stolici a popísaných diagnóz pacienta zostavujú personalizované probiotiká. Pomáhajú tak liečiť dlhotrvajúce zdravotné a tráviace problémy.

„Personalizované probiotiká sú významným krokom k personalizovanej medicíne, ktorá rešpektuje individuálne špecifiká každého človeka, a preto je medicínou budúcnosti. Teším sa, že získané poznatky z výskumu dokážeme využiť pri vývoji metód personalizovanej medicíny. Ďalší výskum a spolupráca so zahraničnými partnermi prinesú objavy, vďaka ktorým dokážeme širokej verejnosti účinne pomáhať,“ uviedol Alojz Bomba, ktorý 35 rokov skúma črevný mikrobióm.

Viacerí Slováci majú obavy z rýchlo vyvinutej a otestovanej vakcíny: TOTO sú fakty, ktoré by mal každý vedieť

Probiotiká "na mieru" môžu lekári aj bežní ľudia efektívne využívať nielen v prevencii, ale hlavne v podpornej liečbe väčšiny chronických chorôb. Intenzívny výskum a pochopenie črevného mikrobiómu sa dostali do bodu, keď už dokážu vytvárať reálne terapeutické postupy s pomocou jeho cielenej úpravy.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

Pri príprave personalizovaných probiotík vedci analyzujú stolicu. Z rozboru stanovia zloženie črevných baktérií a identifikujú nedostatky mikrobiómu. Pacient vyplní online zdravotný dotazník, kde uvedie svoje zdravotné ťažkosti a diagnózy. Výsledky analýzy a získané dáta vedci vyhodnotia a na ich základe laboranti ručne pripravia personalizované probiotiká.

Ako priblížila Lenka Kollerová, ktorá informovala o projekte, pri príprave kombinujú z viac ako 100 rôznych probiotických kmeňov baktérií a mikroorganizmov z vlastnej biobanky. Následná kúra upraví mikrobióm do zdravého, rovnovážneho stavu. Správne fungujúci mikrobióm účinne podporí liečbu chorôb, činnosť imunitného systému a celkové zdravie.

Viac o téme: VedaSlovenskoProbiotikáLiečbaTráveniePersonalizované
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu