Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zemetrasenie v Chorvátsku odhalilo, čo ľudia doma ukrývali: Nečakané objavy na povalách a pivniciach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

ZÁHREB - Silné zemetrasenie v strednej časti Chorvátska, ktoré si koncom decembra vyžiadalo sedem obetí, spôsobilo veľké škody na obytných budovách. Zároveň ale odhalilo veľké množstvo výzbroje, ktorá od vojny v 90. rokoch v krajine zostáva medzi ľuďmi. Informovala o tom miestna televízia HRT.

Podľa vládnych údajov v Sisacko-moslavinskej župe, ktorá leží juhovýchodne od Záhrebu a bola zemetrasením najviac postihnutá, je teraz registrovaných vyše 34 000 poškodených bytových objektov. Z nich doteraz preskúmali zhruba 21 000. Župné úrady uvádzajú, že takmer tri tisíce bytových jednotiek je neobývateľných. Časť obyvateľov je stále bez ubytovania. 

Zemetrasenie v Chorvátsku odhalilo,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zemetrasenie v Chorvátsku odhalilo,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

V prvých dňoch po zemetrasení sa z domov a bytov vynášali najdôležitejšie veci, nábytok a drahé veci. Podľa polície bolo tiež zhromaždených mnoho zbraní. Zo záberov HRT je zjavné, že ide o najrôznejšie strelné zbrane, vrátane desiatok loveckých i útočných pušiek, strelivo a muníciu ako ručné či mínometné granáty. Vidieť je aj guľomet a ručný raketomet. Policajný hovorca informoval, že zbrane sa našli všelikde, hlavne na povalách a v pivniciach. 

Zemetrasenie v Chorvátsku odhalilo,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Rozpad bývalej Juhoslávie, pri ktorom Chorvátsko vyhlásilo v júni 1991 nezávislosť, sprevádzalo niekoľko vojnových konfliktov. V Chorvátsku sa nepokoje vypukli už v roku 1991, kedy vedenie chorvátskych Srbov pomocou Belehradu ovládanej juhoslovanskej armády vyhlásilo jednostranne v oblasti Krajiny samostatný útvar. Vojna sa skončila v lete 1995 úplným víťazstvomo chorvátskych ozbrojených síl. 

Viac o téme: ZbraneZemetrasenie Chorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu