Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Toto s rúškami nikdy nerobte! Možno ani netušíte, čo tým spôsobujete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HONGKONG - Jednorazové rúška pomáhajú zachraňovať životy ľudí, keď ich chránia pred koronavírusom či inými infekciami. Môžu byť ale i smrteľne nebezpečné, a to pre niektoré zvieratá. Podľa expertov sa vyskytli prípady živočíchov udusených rúškami. Nevládna organizácia Oceans Asia vyzvala všetky krajiny, aby trestali odhadzovanie týchto ochranných pomôcok v prírode a podporili rúška látkové.

Oceans Asia odhadla, že vlani skončilo v oceánoch vyše 1,5 miliardy rúšok. Tie jednorazové sú vyrobené z polyesteru a polypropylénu a v prírode sa rozkladajú niekoľko desiatok rokov. "Aj keď sa rozpadnú, zostanú z nich mikročiastočky, ktoré sa potom dostávajú späť do potravinového reťazca a ohrozujú ekosystémy," uviedol George Leonard z americkej mimovládky Ocean Conservancy. Podľa neho sú rúška a gumové rukavice v prírode najväčším problémom pre morské živočíchy. 

KORONAVÍRUS Toto s rúškami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Francúzske združenie Operácia čisté more upozornilo na prípady krabov, ktoré členovia našli minulý rok v septembri v lagúne neďaleko Marseille udusených v rúškach. Ochrancovia zvierať v Brazílii zas našli rúško v žalúdku tučniaka vyplaveného na pláži. Ashley Frunová z americkej organizácie na ochranu zvierat PETA spomenula príklad makakov, ktorí v lesoch v okolí malajzijskej metropoly Kuala Lumpur žuvali jednorazové rúška. Mláďatá sa môžu gumičkami z rúšok uškrtiť. 

KORONAVÍRUS Toto s rúškami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

KORONAVÍRUS Toto s rúškami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Britskí ochrancovia z RSPCA, ktorých patrónkou je kráľovná Alžbeta II., zas zachraňovali čajku, ktorá bola takmer týždeň pri meste Chelmsford uväznená v rúšku. "Elastické pásky mala omotané okolo nôh, takže sa niekoľko dní nemohla hýbať. Našťastie ju našiel okoloidúci, ktorý ju vzal k veterinárovi," povedal Adam Jones z RSPCA. 

Viac o téme: PrírodaZnečistenieRúško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu