Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivé správy: V Rusku zaznamenali už 1500 mutácií KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - V Rusku doteraz objavili takmer 1500 mutácií koronavírusu. Uviedla to v piatok šéfka úradu na ochranu zdravia spotrebiteľov Rospotrebnadzor Anna Popovová na ekonomickom fóre. Koronavírus a podľa nej stane sezónnou infekciou ako chrípka.

Ako nebezpečné či závažné sú mutácie vírusu SARS-CoV-2 zachytené v Rusku, nie je z vyjadrenia Popovovej zrejmé. "Je to vážna téma, my sa jej, samozrejme, venujeme. K dnešnému dňu sme našli už skoro 1500 mutácií koronavírusu," zdelila odborníčka počas dvojdňového ekonomického fóra. Sibírske stredisko Vektor už skúma všetky kmene vírusu, ktoré sa vyskytujú na území Ruskej federácie. 

Hrozivé správy: V Rusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho saratovský inštitút Mikrob analyzuje dostupné informácie o mutáciách koronavírusu, ktoré sa vyskytli v ďalších krajinách. "Všetko analyzujeme. A tie zmeny, o ktorých sa tak veľa hovorí v mnohých štátoch, najmä v európskych, ktoré majú úzke vzťahy s Britániou, boli vidieť už v septembri. Prvé nálezy s analogickými alebo veľmi podobnými zmenami sa objavili už vlani v júni," nechala sa počuť šéfka úradu podľa agentúry Interfax. Tá v piatok zároveň napísala, že jeden človek infikovaný takzvanou britskou mutáciou, ktorého v Rusku odhalili testy, sa už uzdravil a nikoho ďalšieho vraj nenakazil. Britská mutácia je výrazne nákazlivejšia než pôvodný kmeň. 

Hrozivé správy: V Rusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Popovová taktiež vyhlásila, že sa pravdepodobne nepodarí úplne zastaviť šírenie infekcie; koronavírus podľa nej vo svete zostane a stane sa sezónnou záležitosťou. V Rusku sa celkovo od vypuknutia pandémie infikovalo viac než 3,5 milióna ľudí, z ktorých približne 65 000 zomrelo. Štatistický úrad ale udáva až trikrát vyšší počet obetí covidu-19 než operatívny štáb. Vláda tento rozpor vysvetľuje tým, že štáb uvádza len počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na koronavírus, zatiaľ čo štatistiky zahŕňajú aj prípady, kedy nákazu odhalí až pitva. 

Viac o téme: MutáciaRuskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu