Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Hrozivé varovanie expertov: Druhý rok pandémie bude ťažší, na toto sa pripravte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Druhý rok pandémie covidu-19 bude zrejme horší než ten prvý. Varoval pred tým v stredu krízový expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan a poukázal pri tom na rýchlosť šírenia koronavírusu najmä na severnej pologuli a na šírenie nákazlivejších mutácií.

"Vstupujeme do druhého roka. Mohol by byť dokonca ťažší vzhľadom na dynamiku prenosu a niektoré problémy, ktoré vidíme," vyhlásil Ryan. Svetová bilancia obetí covidu-19 sa blíži k dvom miliónom, nakazilo sa už viac ako 91,5 milióna ľudí. 

Koronavírus v Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa,dpa-Bildfunk)

Who uvádza, že po dvoch týždňoch poklesu počtu prípadov ich bolo počas minulého týždňa celosvetovo hlásených päť miliónov, čo je pravdepodobne výsledok ochabnutia ochrany počas sviatkov. Na severnej pologuli, obzvlášť v Európe a Severnej Amerike, bola zima, ľudia sa zdržiavali vo vnútorných priestoroch, viac sa schádzali a nastala kombinácia faktorov, ktoré v mnohých štátoch urýchlili šírenie vírusu. 

KORONAVÍRUS Hrozivé varovanie expertov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Hrozivá predpoveď: Profesor prezradil, ako sa zrejme bude pandémia vyvíjať v roku 2021

Ďalšia zástupkyňa WHO Maria Van Kerkhoveová varovala, že po sviatkoch sa v niektorých krajinách situácia výrazne zhorší a nie zlepší. A to sa už aj deje. I kvôli stále väčšiemu strachu z nákazlivejšej mutácie koronavírusu, ktorá sa prvýkrát objavila v Británii a ktorá sa už rozšírila po svete, európske vlády ohlasujú sprísňovanie a predlžovanie platnosti protiepidemických reštrikcií. Na Slovensku napríklad v stredu vláda schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších štyridsať dní. 

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu