Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári varujú pred ďalším znepokojujúcim SYMPTÓMOM covidu-19: Objavil sa takmer rok po vyliečení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Následky koronavírusovej nákazy, na ktoré sa sťažujú vyliečení pacienti, sa rôznia. Okrem pretrvávajúcej únavy či dlhodobej strate čuchu a chuti zaznamenávajú lekári z celého sveta aj čoraz častejšie dermatologické problémy. O možných kožných komplikáciach sa v ostatných mesiacoch zmienili viaceré štúdie.

Lekári upozorňujú: Ak vás bolí táto časť tela, možno ste sa nakazili KORONAVÍRUSOM

Dlhodobé následky ochorenia COVID-19 neustále pribúdajú, najnovšie k nim pribudlo šupinatenie pokožky rúk. Vyliečení covid pacienti v čoraz väčšom počte vyhľadávajú lekárov práve s týmto problémom aj mesiace po tom, ako prekonali infekciu. Jednou z nich jej aj Američanka Amy Siniscalchiová, ktorá zaznamenala zmeny na pokožke rúk desať mesiacov po vyliečení. "Jedného dňa som sa zobudila a moje ruky boli ako brúsny papier, mala som ich červené a zapálené," hovorí. Lekárka vraj diagnózu označila ako "covid ruky". 

Lekári varujú pred ďalším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na tento symptóm upozornil aj medzinárodný tím lekárov a vedcov z Massachusetts, Londýna a Stanfordu, ktorí vo svojej štúdii informovali, že sprievodným javom koronavírusovej infekcie môže byť okrem vyrážok a zápalov kože i olupovanie pokožky rúk. Príznakom ochorenia je aj žihľavka, ktorá môže neskôr viesť k spomínanému šupinateniu.

Lekári varujú pred ďalším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už v septembrovej štúdii publikovanej v časopise International Journal of Dermatology je uvedené, že u osôb, ktoré prekonali COVID-19, sa môžu aj po dlhšom čase objaviť viaceré dermatologické zmeny. Lekárka Esther Freemanová pripustila, že v tomto prípade ide pravdepodobne o imunitnú reakciu na koronavírus. "Niektorí pacienti majú dlhotrvajúci zápal pokožky, ktorý je vyvolaný vírusom. Zatiaľ nedokážeme definovať, prečo a ako sa to deje, ale je dôležité zistiť to, pretože nás to môže doviesť k poznaniu, ako tento vírus funguje." 

Viac o téme: Kožné problémyKoronavírusCOVID-19SymptómŠupinatenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu