Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Športujete v zime? Ak nie, po tomto začnete! Vedci zistili, že tak spaľujete viac tuku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ONTÁRIO - Pre mnohých je behanie v chladnom, zimnom období to posledné, po čom túžia. Možno ich ale presvedčia výsledky štúdie, ktorú realizovali vedci z kanadskej univerzity Laurentian. Uvádzajú totiž, že športovanie v mrazivých podmienkach zintenzívňuje spaľovanie tukov.

Po prečítaní výsledkov najnovšej štúdie kanadských vedcov dostanú zrejme viacerí chuť obuť si tenisky a napriek zimnému počasiu si pôjdu zabehať. Autori experimentu na základe testovania jedenástich dospelých dobrovoľníkov s primeranou kondíciou a nadváhou zistili, že počas vysoko intenzívneho intervalového tréningu (HIIE) pri teplote nula stupňov Celzia sa v ich organizme trojnásobne zvýšila oxidácia lipidov (spaľovanie tukov) v porovnaní s tým istým cvičením, ktoré realizovali pri teplote 21 stupňov. 

Športujete v zime? Ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zaujímavé boli aj výsledky týkajúce sa postprandiálneho (po jedle) metabolizmu účastníkov odpozorované nasledujúci deň. "Vysoko intenzívne intervalové cvičenie v chladnom počasí priaznivo ovplyvnilo konečný metabolizmus účastníkov. Čo sa však týka postprandiálneho metabolizmu, lepšie výsledky boli zaznamenané po cvičení v termoneutrálnom prostredí. Znamená to, že pridanie chladného stimulu pôsobilo menej priaznivo na spaľovanie jedla, ktoré účastníci prijali nasledujúci deň," uviedli výskumníci v časopise Journal of Applied Physiology

Dali ste si na Nový rok predsavzatie, že schudnete? Sedem KROKOV, ako ho naozaj dodržíte!

Pri cvičení v chlade spálili respondenti tuk o 358 percent rýchlejšie než pri normálnej izbovej teplote, ale po raňajkách na druhý deň už nevykazoval ich metabolizmus žiadne významné zmeny. Vedci zároveň podotkli, že ich pozorovanie bolo realizované na malom počte účastníkov a v tomto smere je potrebné vykonať rozsiahlejšie štúdie.

Viac o téme: ZimaChudnutieBehSpaľovanie tukov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu