Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takto dlho trvá, kým sa nakazíte KORONAVÍRUSOM od chorého človeka, s ktorým ste v miestnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Epidemiologické opatrenia, ktoré sa týkajú nosenia rúšok a sociálneho odstupu, výrazne znižujú možnosť nákazy koronavírusom. V tejto súvislosti vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vytvorili model, podľa ktorého sa dá zistiť, ako dlho trvá, kým sa ľudia nakazia od infikovanej osoby, ak s ňou zdieľajú spoločný uzatvorený priestor.

Dvojica vedcov z MIT vytvorila matematické modely prenosu nového koronavírusu v uzatvorených priestoroch. Štúdia zároveň vyšpecifikovala riziká šírenia závislé od veľmi špecifických podmienok, akými sú veľkosť miestnosti, druh ochrany horných dýchacích ciest, spôsob ich nosenia, vetranie a vlhkosť priestoru a veľkosť davu. Podľa týchto modelov zistíte, aká nebezpečná môže byť prakticky každá situácia, od sedenia v obývačke s priateľmi, cez nákupy v obchodných centrách až po účasť na koncerte. S niektorými situáciami experimentoval portál Fast Company a toto sú ich zistenia. 

Večera pre 10 osôb v miestnosti, kde nemá nikto rúško, je bezpečná iba 18 minút

Jeden z autorov modelu, profesor aplikovanej matematiky John Bush, uviedol, že základné epidemiologické opatrenia priniesli určitý efekt, ale presvedčenie o tom, že sú stopercentne účinné vo všetkých situáciách, je príliš zjednodušujúce. Jednou zo sledovaných bola večera na Deň vďakyvzdania v miestnosti s rozlohou tri krát šesť metrov, v ktorej sa zhromaždilo desať osôb bez rúšok. V priestore bola bežná interiérová vlhkosť, ľudia jedli a rozprávali sa. Podľa modelu bolo prostredie, v ktorom sa nachádzali, bezpečné iba 18 minút. 

Takto dlho trvá, kým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nosenie ochrany horných dýchacích ciest v kombinácii s otvoreným oknom vám dá k dobru niekoľko minút

Už zmena malých detailov počas experimentu ovplyvnila možnosť nákazy novým koronavírusom. Keď mal ten istý počet ľudí v rovnakej miestnosti na tvárach rúško z hrubého plátna, priestor bol bezpečný o dve minúty dlhšie. Po otvorení okna sa tento čas predĺžil o ďalších šesť minút. "Pri ochrane pred prenosom vzduchom je potrebné brať do úvahy aj dobu pobytu, veľkosť miestnosti, ventiláciu a ľudskú činnosť. Dodržiavanie dvojmetrovej sociálnej vzdialenosti môže byť bezpečné niekoľko sekúnd, ale aj zopár hodín, pričom dôležitým faktorom je ochrana tváre," vysvetlil spoluautor modelu Martin Bazant. 

Experti varujú pred jedným TYPOM RÚŠKA: Nepoužívajte ho, pred koronavírusom vás neochráni!

Vďaka kvalitnému rúšku môže byť pobyt v spoločnosti bezpečný aj dve hodiny

Ak si respondenti v tej istej miestnosti vymenili obyčajné rúško za chirurgické, drasticky to znížilo možnosť nákazy a ten istý priestor bol pre nich bezpečný až dve hodiny. Keď si však niektorí stiahli ochranu tváre pod nos alebo im rúška nepriliehali na tvár, doba bezpečného času sa skrátila na 32 minút. 

Takto dlho trvá, kým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochrana tváre vám môže pomôcť aj vo veľkých obchodných centrách

Nedostatkom modelu matematikov z MIT je fakt, že každý z týchto scenárov pracuje s možnosťou, že v priestore sa nachádza iba jedna infikovaná osoba. Predpoklad nákazy je totiž vyšší, ak sa ich v uzatvorenom priestore zíde viac. Fast Company počas experimentu nastavila aj model obchodného centra. Jeho rozloha bola 16 700 metrov štvorcových, nachádzalo sa v ňom tisíc zákazníkov, jeden z nich bol infikovaný, všetci mali na sebe bavlnené rúška. Zistili, že priestor bol bezpečný 68 minút. Čas by sa však určite znížil, ak by bolo v priestore viac infikovaných.  

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu