Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Super výkonný teleskop objavil vo vesmíre nevídané veci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Nová sústava veľmi výkonných rádioteleskopov v západnej Austrálii zachytila ​​pri mapovaní vesmíru jeden milión predtým neznámych galaxií. Podľa austrálskej štátnej vedeckej organizácie CSIRO sa vďaka rádioteleskopom podarilo vytvoriť nový atlas vesmíru za veľmi krátky čas. Nové teleskopy zmapovali viac ako tri milióny galaxií a trvalo im to zhruba 300 hodín. Predtým rovnaká práca zabrala aj desať rokov.

"Nová sústava teleskopov má väčšiu citlivosť než predchádzajúce nástroje, ktoré skúmali nebeskú oblohu, takže môžeme pozorovať viac telies ako sme videli v minulosti," uviedol bádateľ David McConnell z organizácie CSIRO. Podľa neho nové dáta vedcom umožnia podrobnejšie skúmať vznik a vývoj hviezd, čiernych dier a ďalších vesmírnych objektov. "Očakávame, že v najbližších prieskumoch nájdeme desať miliónov nových galaxií," uviedol McConnell.

Sústava rádioteleskopov Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) stojí v púšti v západnej Austrálii. Jej budovanie sa začalo v roku 2009 v oblasti, ktorá bola označená za "najpokojnejšie miesto na Zemi pre astronómov". Vďaka vzdialenosti od ľudských sídiel sa tu nevyskytuje mobilný signál, wifi siete či vysielace stanice, ktoré môžu rušiť fungovanie rádioteleskopov. 

Viac o téme: VesmírTeleskopAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu